In cauza unui dosar, a fost desemnata o experta contabila privind legalitatea cheltuielilor intro asociatie de proprietari. Expertiza a fost facuta cu convocator, insa ulterior nu mi s-a mai permis accesul la culegerea si dezbaterea datelor. Instanta a dispus refacerea expertizei. Experta nu a mai dat niciun semn de viata desi instanta a facut 3 (trei) reveniri. In final grefiera a comunicat telefonic cu experta si aceasta experta a transmis ca s-ar fi mutat in Bucuresti. Acest lucru este o minciuna, deoarece locuieste tot la vechea adresa, asa cum am verificat la asociatia de proprietari si la furnizorii de gaze naturale si electricitate. Intrebarea este daca eu pot solicita recuzarea acestei experte care a mintit cu rea credinta si care ar fi temeiul legal. Pot dovedi ca locuieste in continuare la vechea adresa, inclusiv cu actul de identitate al expertei si am banuiala legitima ca manifesta interes sa fie impartiala si va incalca acordul de asociere, statutul si textele de lege care reglementeaza repartizarea cheltuielilor intro asociatie de proprietari. Multumesc.
Puteti formula o nota scrisa in care mentionati informatia pe care o detineti fara a mentiona ca solicitati recuzarea. Nota o depuneti la dosarul cauzei inainte de termenul de judecata sau o puteti depune la instanta, in sedinta publica. La nota anexati documente care va sustin punctul de vedere.
Trebuie insa sa stiti ca recuzarea expertului se poate face doar in conditiile CpC
-art. 332 Recuzarea expertului
(1)Expertii pot fi recuzati pentru aceleasi motive ca si judecatorii.
(2)Recuzarea trebuie sa fie ceruta in termen de 5 zile de la numirea expertului, daca motivul ei exista la aceasta data; in celelalte cazuri termenul va curge de la data cand s-a ivit motivul de recuzare.
(3)Recuzarile se judeca cu citarea partilor si a expertului.
CpC mentioneaza procedura de recuzare la art. 41-54 Gasiti pe internet CpC reactualizat.
Schimbarea in fapt sau nu a domiciliului nu este mentionata ca motiv de recuzare.
Daca si-a schimbat domiciliul, expertul trebuia sa anunte in scris la Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul MJ conform prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara
-art.34 (2) Experţii tehnici judiciari autorizaţi şi specialiştii au obligaţia să notifice Ministerului Justiţiei, în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţă, orice schimbare a datelor comunicate la momentul dobândirii calităţii sau luării în evidenţă. Nerespectarea obligaţiei de notificare atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat.
Banuielile dvs. pe care le considerati legitime nu pot fi avute in vedere daca nu sunt sustinute de documente certe.
Nu cred ca detineti actul de identitate al expertului asa lasa sa se inteleaga postarea dvs. din care citez: "... Pot dovedi ca locuieste in continuare la vechea adresa, inclusiv cu actul de identitate al expertei. ...."
Este posibil ca expertul sa se fi mutat cu serviciul la Bucuresti, chiar daca nu si-a facut mutarea in cartea de identitate. Poate expertul detine locuinta in Bucuresti sau sta cu chirie si si-a pastrat vechea locuinta unde revine doar periodic. Poate face naveta.
Ca orice justitiabil care incearca sa isi caute singur dreptatea fara a fi reprezentat de un av va concentrati pe aspecte care nu au legatura cu cauza dvs.Puteti cere amendarea expertului daca nu efectueaza expertiza in mod nejustificat,puteti formula obiectiuni la raport daca nu sunteti multumit de concluzii etcRestul sunt povesti fara relevanta justitia nu functioneaza cu banuieli,anchete de tip Agatha Christie etc.
Multumesc pt.raspuns. Voi completa cu urmatoarele: instanta a dispus o expertiza contabila in luna iulie 2017 si a comunicat obiectivele expertizei la adresa ..X, iar expertul a primit obiectivele si a convocat partile. Ulterior instanta a dispus refcerea expertizei si a comunicat acest lucru la aceeasi adresa X. Expertul nu a mai raspuns. Instanta a facut revenire de doua ori la aceeasi adresa X si expertul nu a raspuns. In luna octombrie 2018, s-a schimbat instanta si spre surprinderea mea, experta a trimis un contract de vanzare cumparare din anul 2011, motivand ca sta acolo si ca s-a mutat cu familia. Numai ca din nou am avut surpriza neplacuta ca si de asta data instanta sa trimita obiectivele expertizei tot la veche adresa X. Am verificat la asociatia de proprietari din localitate si mi s-a confirmat ca experta locuieste tot acolo. Apare inclusiv pe lista de intretinere si pe lista de la interfonul de la intrare. Am verificat la societatile de furnizare energie electrica si gaze naturale...consumul este identic de ani de zile. Nu inteleg de ce instanta a expediat din nou obiectivele expertizei tot la veche adresa, desi cunostea faptul ca experta a declarat ca s-a mutat. Ma gandeam sa cer recuzarea in baza prevederilor art.332 alin.(1) si ale art.42 alin.(1) pct.13, raportate la prevederile art.172 si 173 din NCPC. Daca imi mai puteti furniza idei...raman dator.
Multumesc pt.raspuns. Am consultat doi avocati prieteni. E o certitudine ca nu s-a mutat din localitate. Am verificat temeinic. Obiectiile initiale au dus la refacerea expertizei, insa fara sa va pot explica, am certitudinea ca experta va incalca din nou legislatia la intocmirea expertizei. In plus am anumite banuieli si pentru faptul ca desi experta a depus un contract de vanzare cumparare a unui apartament, instanta a trimis obiectivele expertizei tot la vechea adresa. Cineva tine cu tot dinadinsul ca expertiza sa iasa sub o anumita forma si de aceea doresc recuzarea expertei. Mai precizez ca a refuzat sa poarte discutii si sa fie consultate inscrisuri in prezenta mea. Mai mult, la recuzare va citat si expertul si atunci va trebuie sa se identifice obligatoriu cu CI din care rezulta adresa de domiciliu. Poate imi mai dati niste idei...
Precizarile dvs. suplimentare nu schimba cu nimic mesajul meu anterior. Expertul poate fi recuzat numai in conditiile mentionate in mesaj.
Banuielile dvs. trebuie sustinute cu documente si acceptate de instanta de judecata, lucru care este greu de crezut ca pot fi acceptate de catre instanta ca motiv de recuzare, excedand prevederilor legale.
Faceti o mentiune, citez: "... Mai precizez ca a refuzat sa poarte discutii si sa fie consultate inscrisuri in prezenta mea. ... ".
Expertul stabileste modul de lucru in cadrul activitatii de expertiza, nu partile in proces. Orice document pe care il detineti trebuie depus la dosarul cauzei daca este acceptat de instanta de judecata, caz in care expertul poate tine cont de acesta daca ii este util pentru a-si formula concluziile la raportul de expertiza.
Este problema instantei de judecata unde trimite adresele pentru expert.