avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Inlocuirea expertului, restituire onorariu expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Inlocuirea expertului, restituire onorariu expertiza

Buna Ziua,
m-as bucura daca mi-ar raspunde cineva la urmatorul caz.
Prin Incheiere de Sedinta am ales de pe lista de experti topografici judiciari o experta pentru efectuarea unor masuratori si stabilirea liniei de hotar dintre proprietatea mea si a vecinilor mei care au intrat abuziv cu gardul pe terenul meu in timp ce ma aflam in strainatate. Experta i-a comunicat avocatului meu (telefonic) ca la data de 11.01.2012 in jurul orei 9 se va efectua expertiza topografica aprobata de Instanta de Judecata.
Am asteptat in ziua respectiva insa experta nu s-a prezentat la fata locului.
In ziua de 20.01.2012 in jurul orei 10 am vazuto pe experta ca vine in curtea piritilor impreuna cu un Ing. topograf care a efectuat 2 masuratori vecinilor nostrii, 2 Planuri de Situatie pe aceasi suprafata de teren (o masuratoare a executat-o in 1999 si cealalta in 2011 cu ajutorul aparatelor moderne GPRS (in 1999 nu existau asemenea aparate si totusi Planurile de Situatie efectuate acel ing. topo sint identice (exact la mp) si asta cu cu toate ca vecinii au intrat cu gardul pe terenul nostru).
M-am deplasat la gardul care ne desparte reprosindu-i expertei de ce nu am fost invitata sa particip la acesata expertiza pentru ca eu o platesc si de ce vine insotita de acest ing. topo intrucit acest lucru nu a fost dispus de Instanta de Judecata.
Experta mi-a replicat ca ea stie ce are de facut si ca in ce priveste linia de hotar nu am dreptate iar ing. topo a intervenit pe un ton agresiv amenintindu-ne ca ne va da in judecata, indicind-ui punctele de statie a masurilor expertei. Atunci i-am spus expertei daca acest ing. nu pleaca nu mai permit sa intre pe terenul meu.
Experta -a amenintat ca v-a aduce organele de politie cea ce a si facut urcindu-se in masina ei impreuna cu vecinul.
Cind s-au intors, mai multe persoane au vazut cum experta impreuna cu ing. topo si insotitorul lui au intrat in locuinta vecinilor unde au ramas cu totii mai mult de o ora (consumindu-se si bauturi alcoolice). Am chiar 3 declaratii facute la notar de cei ce au vazut totul.
Prin incheierea de Sedinta de Judecata s-a dispus inlocuirea expertei si la cererea ei i-a aprobat sa-si retina suma de 500 lei (onorariu expert ), ca cheltuieli de deplasare iar la cererea piritilor Instanta le-a aprobat aceiasi experta sa ia parte la expertiza ca expert parte din partea piritilor. Nu stiu daca acest lucru este corect.
Intrucit nu am stiut ca si avocatul meu a depus suma de 500 lei pentru onorarul expertei i-am trimis prin cineva expertei suma de 500 lei. Cu toate ca experta a promis ca dupa efectuarea expertizei i-mi v-a trimite o chitanta pentru aceasta suma, pina astazi nu am primit nimic din partea ei.
Nu inteleg dece trebuie eu sa suport asemenea cheltuieli (1000lei) pentru o experta care cu toate ca ar fi trebuit sa fie neutra, a venit doar in interesul vecinilor, insotita de ing. topo care a efectuat vecinilor planul de situatie in interesul lor.
M-ar interesa ce as putea intreprinde impotriva acestei experte si unde as putea face o plingere impotriva expertei.
As vrea sa stiu daca in asemenea caz mai are voe aceiasi experta sa participe ca expert parte din partea vecinilor la expertiza platita de mine si mai ales ca instanta mi-a aprobat inlocuirea ei.
As putea solicita sa mi se restituie suma de 1000 lei pe care i-am dato acestei experte.

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: ContSters238389 , utilizator 10:47, 23 Martie 2012
Puteti sesiza in scris instanta de judecata, intocmind un document pe care sa-l inregistrati la registratura tribunalului, in care sa mentionati tot ceea ce prezentati in forum. Trebuie sa aveti dovezi (documente scrise, martori care vor fi audiati de catre instanta) ca ceea ce afirmati in sesizarea catre instanta este real, pentru ca actiunea sa nu se intoarca impotriva dvs.
Cititi cu mare atentie impreuna cu avocatul dvs. toate documentele aflate la dosarul cauzei.
La dosar trebuie sa existe chitante pentru sumele depuse de catre dvs./ in numele dvs. de catre avocat, pe numele expertilor (in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare), respectiv chitante pentru incasare onorariu de catre avocat, respectiv decont de cheltuieli aprobat de catre instanta pentru activitati legate de intocmirea raportului de expertiza tehnica.
Daca expertul initial a fost inlocuit de catre instanta cu un alt expert, primul expert poate fi nominalizat ca expert observator (la cererea partii adverse, in dosar) daca instanta de judecata a aprobat acest lucru.
Daca un expert a fost inlocuit de catre instanta de judecata, poate intocmi un decont de cheltuieli in care sa justifice cu documente ce cheltuieli a facut pentru intocmirea raportului de expertiza tehnica, pana la data inlocuirii sale. Acest decont trebuie aprobat de catre instanta de judecata si numai apoi expertul poate incasa banii prin Biroul local de expertize tehnice judiciare.
Expertiza tehnica a cauzei va trebui sa fie facuta de catre expertul cel nou numit de catre instanta, iar expertul observator trebuie sa-si puna o viza pe aceasta expertiza, chiar daca nu este de acord cu concluziile expertului titular, motivand documentat acest lucru.
Expertii nu au dreptul legal sa incaseze bani pentru expertizele pe care le intocmesc, direct de la partile implicate in proces, chiar daca intocmesc o chitanta. Expertii primesc banii care li se cuvin drept onorariu de expert plus chletuieli efectuate, numai prin Biroul local de expertize tehnice judiciare si numai in baza unor documente trimise de catre instanta de judecata catre acest birou.
Voi raspunde punctual.
Modul de convocare folosit de experta nu este conform codului de procedura civila. Convocarea se face prin scrisori recomandate cu confirmare de primire.
Trebuie convocate toate partile din respectivul dosar
Neprezentarea expertei la data si ora stabilita constituie abatere disciplinara
Faptul ca nu v-a convocat pentru data cand s-a prezentat la vecinii dvs. si a discutat numai acestia constituie motive intemeiate de recuzare a expertei.Ar fi fost mai bine sa faceti o cerere de recuzare a expertei, nu de inlocuire. In cazul recuzarii expertei toate actiunile intreprinse de catre experta sunt nule. In acest caz experta nu are drept la onorariu.
Experta nu avea voie sa primeasca bani de la dvs. Experta putea sa va solicite sa depuneti la CEC in contul biroului de expertize respectiva suma. Experta va primi onorariul respectiv prin biroul de expertize.
Solicitati instantei sa oblige pe experta sa va restituie suma incasata. pentru modul ilegal in care experta a incasat o suma de bani puteti sesiza Parchetul si Garda Financiara.
Dupa inlocuire respectiva experta poate fi angajata de catre partea adversa in calitate de expert parte (consilier).
Va multumesc mult domnule expert pentru raspunsurile d-stre foarte clare.
In cea ce priveste recuzarea expertei, eu am facut o cerere de recuzare insa judecatorul mi-a spus cererea de recuzare a expertului este ca si cum as cere recuzarea judecatorului si mi-a aprobat doar inlocuirea expertei intrebind chiar experta ce pretentii are pentru deplasarea ei si daca ajunge suma de 500 lei platita de avocatul meu.
Experte a raspuns ca crede ca da. Daca ar fi avut putin bun simt mi-ar fi restituit cealata suma de 500 lei pe cae i-a trinis-o prin cineva si pentru care a promis ca i-vi va trimite chitanta.
Eu va multumesc mult pentru oboseala d-stra de a-mi raspunde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza topo ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua , m-as bucura daca mi-ar raspunde cineva. Intrucit vecinul meu in timp ce ne aflam in Germania, a intrat cu gardul de hotar pe terenul meu l-am dat ... (vezi toată discuția)
Raport de expertiza depus in instanta de catre un expert judiciar topo. care este suspendat ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua va rog mult de tot daca e posibil sa-mi raspundeti la problema mea. Am solicitatat in Instanta o expertiza topo (vecinii au mutata gardul cu 2m pe ... (vezi toată discuția)
Expertiza topo ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua , m-as bucura daca mi-ar raspunde cineva. Intrucit vecinul meu in timp ce ne aflam in Germania unde locuim si acum, a intrat cu gardul de hotar pe ... (vezi toată discuția)