avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... raport de expertiza depus in Instanta de catre un ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

raport de expertiza depus in Instanta de catre un expert judiciar topo. care este suspendat

Buna ziua va rog mult de tot daca e posibil sa-mi raspundeti la problema mea.
Am solicitatat in Instanta o expertiza topo (vecinii au mutata gardul cu 2m pe terenul meu in timp ce ma aflam in strainatate). Fara afi convocata a aparut expertul sa faca masuratorile insotit de un ing.topo care facuse cu un an inainte masuratori vecinilor mei.
Deaceea am solicitatat recuzarea expertului. Instananta mi-a aprobat inlocuirea expertului iar acest expert a fost numit de catre vecinii mei ca expert parte al lor. Suma achitata de mine expertului ia fost incuviintata de Instanata expertului ca cheltuieli de deplasare cea ce nu gasesc ca este corect. Cu toate ca acest expert este de cca. 2 luni suspendat, a depus alaltaieri in Instanta un raport de expertiza ca expert parte pentru vecinii mei bineinteles in favoarea lor (onorariul fiind achitat cu 2 saptamini in urma). M-ar interesa sa aflu daca mai are voie acest expert sa depuna un raport de expertiza in instanta daca este suspendat, daca dupa ce l-am recuzat eu mai poate fi numit ca expert parte pentru adversarii mei ( oricum nu mai poate fi neutru) si daca e posibil sa-mi recuperez banii achitati acestui expert.
Va multumesc mult cu respect
email: lili2000@live.com
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 15:33, 17 Decembrie 2012
Daca am inteles bine, expertul recuzat a fost desemnat de partea adversa in calitate de expert consilier (parte). Nu este nimic ilegal in aceasta.
Suma platita de dvs. ca onorariul provizoriu expertului recuzat se transfera noului expert desemnat de instanta. Solicitati acest lucru la urmatorul termen si rugati instanta sa comunica biroului de expertiza despre inlocuirea expertului si transferul onorariului provizoriu noului expert.
Expertul consilier trebuie sa aibe calitatea de expert judiciar. Daca este suspendat nu poate fi desemnat nici de instanta si nici de parti.
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra.Tocmai asta este interesant ca instanta i-a incuviintat expertului recuzat suma achitata de mine ca cheltuieli de deplasare, iar prin incheiere de sedinta instanta dispune: "considera ca desi expertul parte este suspendat isi poate exprima punctul de vedere cu privire la obiectivele expertizei din punct de vedere al expertului parte". Expertul parte al adversarilor mei a depus in Instanta dupa suspendarea lui un "raport de expertiza tehnica judiciara" (bineinteles in favoarea adversarilor mei) cu toate ca a facut masuratori doar pe terenul lor . Expertul meu parte a facut masuratori pe terenul meu si al adversarilor mei si depus in instanta un "raport de expertiza tehnica extrajudiciara" nu trebuia sa fie tot asa si la expertul parte al adversarilor mei? Nu stiu ce sa mai inteleg.
Va multumesc Cu respect
Un expert judiciar suspendat nu poate efectua expertize judiciare si, implicit, nici expertize extrajudiciare.
Expertiza efectuata de un expert desemnat de instanta este o expertiza judiciara. Expertiza efectuata de expertul desemnat de parte este tot o expertiza judiciara. Pentru clarificare reproduc art. 2 si 3 din Ordonanta nr. 2/2000 privind activitatea de expertiza judiciara si extrajudiciara.

Art. 2. -
Expertiza tehnica efectuata de experti sau de specialisti, in conditiile prevazute de prezenta ordonanta, din dispozitia organelor de urmarire penala, a instantelor judecatoresti sau a altor organe cu atributii jurisdictionale, in vederea lamuririi unor fapte sau imprejurari ale cauzei, constituie expertiza tehnica judiciara.
Art. 3. - Expertiza tehnica efectuata la cererea persoanelor fizice sau juridice cu privire la situatii care nu au legatura nemijlocita cu activitatea judiciara constituie expertiza tehnica extrajudiciara.

Intrucat ambele expertize au legatura nemijlocita cu activitatea judiciara (judecarea cauzei) acestea sunt expertize judiciare.
Va multumesc mult de tot pentru raspunsurile clare. Expertul suspendat a depus totusi rapotul de expertiza tehnica judiciara in favoarea adversarilor mei cu toate ca este suspendat si nu numai atit am mai descoperit ca semnatura de pe raport nu este identica cu semnatura expertului difera foarte clar iar raportul nu are nici o stampila, nici nu stiu ce sa mai cred, presupun ca ing. topo. care le-a facut masuratori adversarilor mei are cel mai mare interes ca expertiza sa iasa in favoarea adversarilor mei. Deaceea a venit si el la efectuarea masuratorilor pentru expertiza solicitata de mine, fapt pentru care am solicitat recuzarea expertului care apoi a fost ales de adversarii mei ca expert parte pentru ei. Expertul a avut o legatura strinsa cu acest ing. topo. cea ce eu nu am stiut inainte de al alege ca expert. Presupun ca acest ing a depus la dosar raportul de expertiza cu speranta ca eu nu o sa aflu niciodata ceva despre suspendarea expertului. Am vreo cinci semnaturi de ale expertului de pe alte incrisuri depuse la dosar (proces verbal, corespondenta cu Instanta) iar semnatura de pe raport nu este identica cu celelalte semnaturi ale expertului. Lucrurile se complica si nici nu stiu ce sa mai fac. Instanata le-a aprobat chiar adversarilor mei proba cu martor pe acest ing. Expertul meu parte a depus un raport de expertiza tot in defavoarea mea tot fara stampila, doar expertul meu parte a depus un raport in favoarea mea bineinteles stampilat.
In conditiile aratate trebuie sa solicitati nulitatea expertizei efectuate de expertul suspendat. Inginerul topo nu avea dreptul sa efectueze expertiza. In primul rand ca nu are calitatea de expert judiciar si in al doilea rand nu a fost de instanta. Faptul ca a efectuat expertiza si a semnat-o cu numele expertului desemnat de instanta constituie fals. In alta ordine de idei inginerul topo si-a insusit o calitate oficiala pe care nu o are (expert judiciar). Depuneti plangere penala impotriva inginerului topo la Parchetul de pe langa instanta la care se judeca cauza Dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuirea expertului, restituire onorariu expertiza ContSters238389 ContSters238389 Buna Ziua, m-as bucura daca mi-ar raspunde cineva la urmatorul caz. Prin Incheiere de Sedinta am ales de pe lista de experti topografici judiciari o experta ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara topo ContSters238389 ContSters238389 As avea o intrebare. Am solicitat instantei o expertiza topo si totodata un expert parte.Vecinul a intrat cu gardul pe terenul meu cu cca. 100mp conform ... (vezi toată discuția)
Competenta expert judiciar Marius2211 Marius2211 Sunt reclamant într-un proces civil in urma unei inundații, unde a fost desemnat un expert pentru a soluționa doua obiective - primul fiind stabilirea ... (vezi toată discuția)