Legea nr. 214 din 15 noiembrie 2011 pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor, lege care stabileste reguli pentru conservarea tuturor suprafetelor de pajisti si pasuni declarate ca atare la 1 ianuarie 2007.
Potrivit acestei Legi a Pajistilor, autoritatea administratiei publice locale are obligatia de a organiza serviciul public pentru mentinerea, intretinerea si utilizarea pajistilor aflate in domeniul public si privat al unitatilor administrativ-teritoriale.
Legea stabileste obligativitatea elaborarii unui amenajament pastoral pentru fiecare pajiste, dar si obligatia consiliilor locale de a concesiona pajistile comunale pe cel putin 10 ani.
Documentul mai prevede inchisoare de pana la doi ani pentru cei care folosesc în alte scopuri subventiile primite pentru intretinerea pajistilor, dar este blanda cu cei care dau in folosinta pajistile unor persoane neandreptatite.
Potrivit legii, vor fi supuse regimului de organizare, administrare si exploatare toate categoriile de pajisti, din toate zonele, cu exceptia pajistilor care urmeaza sa fie impadurite, daca împadurirea se realizeaza cu respectarea conditiilor locale de mediu.
Toate pajistile vor fi exploatate pe baza unor amenajamente pastorale obligatorii, facute de Ministerul Agriculturii si platite de cei care folosesc pajistile
Legea prevede ca pajistile comunale si urbane vor fi folosite exclusiv pentru pasunat, fanete si pentru cultivarea plantelor erbacee specific zonei, in vederea obtinerii de masa verde, fan sau seminte, iar modul de folosire si exploatare a pajistilor va fi stabilit prin amenajamente pastorale sau silvo-pastorale intocmite, dupa caz, de Ministerul Agriculturii sau de Ministerul Mediului si Padurilor. Costurile pentru realizarea amenajamentului vor fi suportate de asociatiile crescatorilor de animale care folosesc pajistea prin contract.
Consiliile locale vor fi obligate sa concesioneze pasunile comunale pe minim 10 ani
Legea mai prevede si ca, pe baza cererilor organizatiilor si asociatiilor locale ale crescatorilor de animale legal constituite, consiliile locale vor fi obligate sa scoata la licitatie, pâna la data de 1 februarie a fiecarui an, concesionarea pajistilor pentru o perioada de minim 10 ani si o încarcatura optima de animale pe hectar de minim 0,3 UVM/ha.
În cazul în care organizatia sau asociatia locala a crescatorilor de animale nu asigura o încarcatura minima de 0,3 UVM/ha de pajiste, suprafata prevazuta în contractul de concesiune se diminueaza proportional cu efectivele detinute, iar în comunele în care exista o singura asociatie locala de crestere a animalelor, aceasta va beneficia de dreptul de concesionare prin atribuire directa.
Crescatorii de animale care folosesc pajistile vor avea obligatia de a efectua lucrarile de întretinere a acestora, iar aceste lucrari vor fi trecute în contractual de concesiune.