avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pasunatul abuziv pe pasunea comunala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pasunatul abuziv pe pasunea comunala

Buna ziua! Sunt presdintele unei asociatii a crescatorilor de animale ce a concesionat de la primarie pasunea comunala si din cand in cand gasesc pe aceasta animale din alta comuna si nu stiu cine trebuie sa le aplice contraventii pentru pasunat abuziv pe terenul asociatiei . Politia spune ca n-au o baza legala pentru aceste contraventii si ma trimit la primarie care ar trebui sa amenajeze un obor de vite si sa aplice contraventii insa acestia spun ca nu-i de competenta lor. Va rog sa ma ajutati cu o lege sau ceva caci n-am gasit nimic in acest sens pe internet. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: johnnydanut , utilizator 11:40, 4 Mai 2014
Legea nr. 214 din 15 noiembrie 2011 pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor, lege care stabileste reguli pentru conservarea tuturor suprafetelor de pajisti si pasuni declarate ca atare la 1 ianuarie 2007.

Potrivit acestei Legi a Pajistilor, autoritatea administratiei publice locale are obligatia de a organiza serviciul public pentru mentinerea, intretinerea si utilizarea pajistilor aflate in domeniul public si privat al unitatilor administrativ-teritoriale.
Legea stabileste obligativitatea elaborarii unui amenajament pastoral pentru fiecare pajiste, dar si obligatia consiliilor locale de a concesiona pajistile comunale pe cel putin 10 ani.
Documentul mai prevede inchisoare de pana la doi ani pentru cei care folosesc în alte scopuri subventiile primite pentru intretinerea pajistilor, dar este blanda cu cei care dau in folosinta pajistile unor persoane neandreptatite.

Potrivit legii, vor fi supuse regimului de organizare, administrare si exploatare toate categoriile de pajisti, din toate zonele, cu exceptia pajistilor care urmeaza sa fie impadurite, daca împadurirea se realizeaza cu respectarea conditiilor locale de mediu.
Toate pajistile vor fi exploatate pe baza unor amenajamente pastorale obligatorii, facute de Ministerul Agriculturii si platite de cei care folosesc pajistile
Legea prevede ca pajistile comunale si urbane vor fi folosite exclusiv pentru pasunat, fanete si pentru cultivarea plantelor erbacee specific zonei, in vederea obtinerii de masa verde, fan sau seminte, iar modul de folosire si exploatare a pajistilor va fi stabilit prin amenajamente pastorale sau silvo-pastorale intocmite, dupa caz, de Ministerul Agriculturii sau de Ministerul Mediului si Padurilor. Costurile pentru realizarea amenajamentului vor fi suportate de asociatiile crescatorilor de animale care folosesc pajistea prin contract.

Consiliile locale vor fi obligate sa concesioneze pasunile comunale pe minim 10 ani
Legea mai prevede si ca, pe baza cererilor organizatiilor si asociatiilor locale ale crescatorilor de animale legal constituite, consiliile locale vor fi obligate sa scoata la licitatie, pâna la data de 1 februarie a fiecarui an, concesionarea pajistilor pentru o perioada de minim 10 ani si o încarcatura optima de animale pe hectar de minim 0,3 UVM/ha.
În cazul în care organizatia sau asociatia locala a crescatorilor de animale nu asigura o încarcatura minima de 0,3 UVM/ha de pajiste, suprafata prevazuta în contractul de concesiune se diminueaza proportional cu efectivele detinute, iar în comunele în care exista o singura asociatie locala de crestere a animalelor, aceasta va beneficia de dreptul de concesionare prin atribuire directa.
Crescatorii de animale care folosesc pajistile vor avea obligatia de a efectua lucrarile de întretinere a acestora, iar aceste lucrari vor fi trecute în contractual de concesiune.
Si totusi n-am inteles ,cine amendeaza pe badea Gheorghe care scoate vaca pe pasune de cum s-a luat zapada sau pe cel care intra cu tractorul pe izlaz si basculeaza o remorca de rumegus ???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestaþie privind legalitatea hotãrârii consiliului local al comunei priponeºti nr.4 din 21.02.2014 manole silviu manole silviu Buna seara, Va rog sa imi spuneti daca in urma precizarilor facute mai jos, Hotararea de Consiliu va fi modificata... Subsemnatul Manole Silviu, domiciliat ... (vezi toată discuția)
Cosit sau animale la subventiile apia pentru pasune soarecorina soarecorina Buna ziua, daca imi puteti spune ce trebuie sa fac ca sa pot primi subventia pentru pasune si faneata. Trebuie sa cosesc sau sa-mi cumpar animale? Acesta este ... (vezi toată discuția)
Un formular de contract de arendã rotarucipri rotarucipri cum se procedează legal la concesionarea unei suprafeţe de păşune ce se află în domeniul public al unei comune pentru depunerea cererii pentru sugvenţii ... (vezi toată discuția)