avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere!

Buna ziua! La data de 05.12. 2001 am incheiat un "Contract de intretinere" cu parintii mei, autentificat la notar, in care se mentioneaza ca mi se transmite dreptul de NUDA PROPRIETATE asupra imobilului (casa parinteasca), in schimbul obligatiei de a-i intretine si ingriji pe tot parcursul vietii, iar la deces de a-i inmormanta dupa datina crestina. Se mai mentioneaza ca transmintatorii (parintii) "isi rezerva dreptul de UZUFRUCT VIAGER asupra imobilului si solicita notarea in C.F. a interdictiei de instrainere si grevare pe tot timpul vietii". Mentionez ca suntem 4 frati, ceilalti 3 sunt casatoriti, la casele lor, eu fiind cea mai mica si necasatorita. Fiecare dintre ceilalti 3 frati au primit de la parintii mei ajutor banesc, proprietati, terenuri etc, dupa cum au considerat parintii mei. Unul dintre frati este nemultumit (fiind ma lacom) si de aceea vreau sa ma asigur ca fratii mei nu mai au nici un drept asupra imobilului in cauza.

As avea nevoie de unele lamuriri:

1. In afara de parintii mei, care pot cere rezilierea contractului, asa cum se mentioneaza in continutul acestuia "in cazul nerespectarii obligatiilor... de catre dobanditoare transmitatorii vor putea cere rezilierea contractului pe cale judecatoreasca" ce alte "pericole" ma pot pandi?

2. Daca eu imi respect obligatiile contractuale, fratii mei mai au vreun drept asupra imobilului, in timpul vietii sau dupa decesul parintilor?

3. Dupa decesul ambilor parinti voi fi automat proprietar?

4. Avand in vedere ca ambii parinti traiesc ce acte ma indrumati sa mai fac pentru a fi sigura ca nimeni nu poate revendica ceea ce-au hotarat parintii mei?

5. Daca ma voi casatori, viitorul sot va avea drepturi asupra imobilului? (in caz de divort/partaj) In contract se mentioneaza ca "primesc dreptul de nuda proprietate asupra imobilului, CA BUN PROPRIU NEFIIND CASATORITA"



Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ofelia Teodorescu , Avocat 17:20, 3 Mai 2014
1. Doar parintii pot solicita desfiintarea contractului pt. nerespectare obligatii contractuale, cu mentiunea ca aceasta posibilitate ar fi schimbata in cazul care, spre, exemplu, ar fi declarati incapabili la data semnarii contractului.
2. Nu.
3.Da.
4.Pastrati toate facturile/chitantele etc. prin care asigurati intretinerea parintilor.
5. Depinde de data casatoriei: inainte de consolidarea dreptului dvoastra de proprietare (inainte de moartea parintilor) are un drept de creanta proportional cu jumatate din sumele cu care ati contribuit in timpul casatoriei la intretinerea parintilor; dupa consolidarea dreptului de dvoastra de proprietate (dupa moartea parintilor), raspunsul e nu.

Pentru o opinie completa, consultati un avocat, caruia sa ii puneti la dispozitie contractul semnat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere florin_pelin1968 florin_pelin1968 Am incheiat un CONTRACT DE INTRETINERE cu parintii mei prin notariat cu extras de carte funciara-dreptul de uzufruct viager rezervat parintilor(imi cer scuze ... (vezi toată discuția)
Testament sau vanzare cu clauza de renta viajera? ioanacnc ioanacnc Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dumneavoastra! Ce tip de act trebue sa inchei, la notariat, cu mama mea, pentru a mosteni apartamentul la care ea este ... (vezi toată discuția)
Atacare contract de intretinere ramonamariana ramonamariana sotul meu a facut un contract de intretinere cu un unchi de al sau acum 6 ani.Dupa decesul acestuia poate fratii sotului meu sa intervina asupra imobilului ... (vezi toată discuția)