intrucat am un pfa nou cu obiect de activ.inchiriere biciclete pt.divertisment si urmeaza sa depun declaratiile la finante , nu stiu ce sa aleg, impozitare pe baza normei de venit sau in sistem real.VA rog sa ma ajutati.Multumesc.
Dumneavoastra trebuie sa decideti care sistem de impozitare va este preferabil! Cel pe baza de norme de venit se caracterizeaza prin aceea ca se plateste o anumita suma pe care puteti sa o cunoasteti inca de la inceput; sistemul real se caracterizeaza prin aceea ca venitul net (cel care se impoziteaza) se obtine din diferenta intre venituri si cheltuielile dvs (legale, bineinteles!). Daca aveti multe cheltuieli, eu cred ca preferabil ar fi sa alegeti sistemul real!
1. la impozitarea in sistem real se plateste impozitul de 16% la venitul net (dupa ce se scad cheltuielile din venitul brut)
2. la impozitarea pe norma de venit se plateste impozit de 16% raportat la norma de venit din localitatea de domiciliu stabilita pentru activitatea respectiva pe anul respectiv.
Verificati daca pentru codul caen pe care il aveti exista si varianta impozitarii pe norma de venit, aflati care este norma si calculati ce varianta va convine mai mult tinand cont de ce incasari presupuneti ca veti avea si ce cheltuieli