avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Rectificare topo
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Rectificare topo

Buna ziua,
Ne confruntam cu o incurcatura in familie. O sa incerc sa explic cat mai bine:
Strabunicii mei au avut 4 proprietati: P1-casa si teren, P2- teren, P3- casa si teren, P4-casa si teren. In timpul regimului comunist au vandut P4, dar au trecut numarul topografic de la P3. Apoi au vandut P3 si au trecut numarul topografic de la P1. Intre timp pe P2 s-a construit si o casa pe care nu exista contract, doar o autorizatie de constructie eliberata pe numele strabunicii P.Iulia. Strabunica a avut 3 fete. 2 dintre ele au renunta la orice drept asupra proprietatilor lui P. Iulia in favoarea celei de-a treia P. Maria. Exista un document facut la notar prin care acestea renunta. Acum, bunica, P. Maria (cea de-a treia sora) a avut 3 copii: P. Dumitru, P. Elena si P. Vasile( tatal meu). Aceasta a murit in 1987 ramanand doar sotul ei P. Stefan.
In 1996 P. DUmitru a deschis un proces in urma caruia a rectificat greseala facuta cand s-a trecut in vanzarea de la P3 nr topografic de la P1. Insa in acest proces nu a inversat nr. topografice pentru a fi ok, ci a trecut la P3 nr topografic de la P2. A fcut acest lucru pentru a putea face succesiunea pe casa de la P1 unde statea tatal meu deoarece dupa moartea bunicii P.Maria a ramas sotul ei P. Stefan si cei trei copii P.Dumitru, P. Elena si P. Vasile (tata). P. Dumitru a vrut sa il convinga pe tatal lui P. Stefan sa ii vanda lui 1/4 din casa astfel incat sa aiba 1/2 din ea si sa ii poata scoate afara pe ceilalti 2 frati P. Elena si P. Vasile (tata), insa dupa proces bunicul P. Stefan a vandut 1/4 partea lui tatalui meu.
Acum intrebarile mele sunt.:
1. Noi am vrea sa rezolvam problema cu numerele topografice si apoi sa facem succesiunea si pe P2 (care este pe numele strabunicii P. Iulia).
in acest moment la P1 stam noi, P2- P. Dumitru, P3 - A fost vandut lui S.Ion care nu este ruda cu noi, iar P4 - vanduta la cineva care nu este ruda cu noi.
In acest moment la P1-apare nr topo corect, la P2- apare de la P3, la P3- apare nr topo de la P4, iar la P4 -apare nr topo de la P2. Deci e o incurcatura mare.
As vrea sa stiu daca exista posibilitatea rectificarii nr topografice fara a instinta proprietarii actuali ai acestor terenuri? Nu vrem sa modificam suprafetele pentru a fi nevoie de masuratori, vrem doar in registrul de cadastru sa apara nr corecte.

2. Dupa ce se rezolva problema cu nr topografice vrem sa facem succesiunea pe P2 unde este o casa construita cu autorizatie pe numele P. Iulia (strabunica) din care bunicul, tata si ceilalti doi fratii ai tatei au cate un sfert.
Aici problema e ca unghiul P. Dumitru nu vrea sa ne intelegem in sensul ca el are un sfert la P1 iar noi un sfert la P2 si nu vrea sa mergem la notar si sa renuntam la sfertul nostru din casa lui si el la sfertul lui din casa noastra urmand ca matusa sa fie despagubita deoarece ea sta in alta localitate.
Intrebarea este: avand in vedere ca unghiul nu vrea sa ne intelegem, daca deschidem noi proces, va fi obligat sa renunte la partea lui din P1 iar noi la partea noastra din P2?

Va multumesc pentru rabdare si va rog sa ma sfatuiti ce as putea sa fac pentru ca vrea sa fiu informata inainte sa merg mai departe.
Cel mai recent răspuns: arina24 , utilizator 23:53, 5 Mai 2014
Intradevar, incurcatura mare!

1. Nu numai ca nu puteti face schimbarea nr. topo fara instiintarea proprietarilor actuali dar nu o puteti face deloc ptr ca nu sinteti proprietarul terenurilor/imobilelor respective.
Rectificarea in CF nu o poate face decit proprietarul.

2. In cadrul unui proces se poate stabili plata unor sulte ptr despagubirea partilor celelalte.
Multumesc pentru raspuns.

Avand in vedere ca proprietarul de drept asupra ternului este strabunica care e decedata, nu exista nici o posibilitate de rectificare a numerelor topografice?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu asociatia de proprietari mirunelu mirunelu Buna ziua, Am si eu urmatoarea problema cu asociatia de proprietari. 31.08.2009 - a avut loc o adunare generala reconvocata in care s-a ales un nou comitet ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma va rog anca_21 anca_21 in 1990 am cumparat o casa la tara pe care am intabulat-o.Pe acea vreme nu era nevoie de schita de la topograf.Acum am vrut sa o demolam a venit un topograf ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani fata de mostenitori Mircea1787 Mircea1787 Vă propun speţa mea de uzucapiune să vă daţi cu părerea dacă ar avea şanse de reuşită sau nu....încă nu am formulat cererea. Orice sfat e ... (vezi toată discuția)