avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Firma luminoasa amplasata ilegal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Firma luminoasa amplasata ilegal

Buna ziua,
Am cumparat recent un apartament la etajul 1 al unui bloc. La parterul blocului functioneaza o firma care are amplasata o reclama (firma) luminoasa pe fatada blocului. Respectiva reclama este amplasata pe balconul meu si al vecinului de palier. Fostii proprietari nu si-au dat acordul pentru amplasarea reclamei pe peretele lor (nici cei de la care am cumparat eu si nici cei de la care a cumparat vecinul - mutat si el recent acolo), nici presedintele de asociatie nu stie de vreun acord.
Acea reclama:
1) ma impiedica sa-mi anvelopez exteriorul apartamentului;
2) cand bate vantul produce un zgomot puternic (fiind in Constanta unde bate vantul de 2 ori pe an, 6 luni din Est - 6 luni din Vest :) zgomotul se produce aproape noapte de noapte);
3) cand ploua deasemenea se produce zgomot.
Am depus o sesizare la Corpul de Control al Primariei iar raspunsul lor a fost ca firma respectiva are autorizatie de construire (nimic despre amplasarea reclamei luminoase).
Am mai depus o sesizare la Serviciul Urbanism la care astept raspuns.
Intrebarea mea este, daca si cei de la Urbanism imi spun ca n-au ce face, singura solutie ramane sa-i dau in judecata pentru mutarea reclamei, sau mai este vreo optiune?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
Ciprian001, utilizator
Acea reclama:
1) ma impiedica sa-mi anvelopez exteriorul apartamentului;

Cel care a montat reclama luminoasa pe exteriorul condominiului avea nevoie de aprobarea asociatiei de proprietari, partea exterioara a condominiului este parte comuna si NIMENI nu are voie sa faca modificari sau sa o foloseasca fara aprobarea asociatiei.
Asa cum nici dumneavoastra nu aveti dreptul sa faceti anveloparea pe partea exterioara fara aprobarea asociatiei, iar aceasta trebuie facuta pentru tot condominiu odata, nu fiecare cand si cum vrea si in ce culoare vrea fiecare!
Legea 230/2007 Articolul 16 (1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
Articolul 17 Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Articolul 18 In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Multumesc pentru raspunsul prompt.
In eventualitatea in care o sa scap de acea reclama de pe exteriorul apartamentului am de gand sa obtin toate actele si autorizatiile necesare executarii anveloparii dar momentan problema mea este alta.
Faceti o sesizare scrisa catre presedintele asociatiei de proprietari in care reclamati ca acea reclama va deranjeaza si solicitati sa verifice daca este asezata acolo cu acordul asociatiei, daca plateste chirie la asociatie pentru folosirea peretelui exterior al blocului...
Discutati cu presedintele asociatiei de proprietari, ca in baza acestei sesizari sa notifice in scris proprietarul acele firme sa dea jos reclama.
In aceasta situatie, reprezentantul firmei poate veni la asociatie, poate discuta, poate negocia un pret, poate sa-si fixeze mai bine acea reclama, sa o amplaseze mai sus ori mai jos...ori sa renunte, sa o desfiinteze...
In functie de reactie, va adaptati.
Daca nu se ajunge la nici o intelegere iar asociatia este sigura ca nu si-a dat niciodata acordul..., discutati cu presedintele, administratorul si dati reclama jos.
Firma nu are decat sa actioneze cum vrea ea, sa sesizeze pe altcineva, sa actionaeze in justitie... dar nu are sanse decat daca are documente precum ca a amplasat acea reclama cu acordul conducerii asociatiei si obligatoriu acordul proprietarilor direct afectati (dumneavoastra sau fostul proprietar).
Multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietar imobil, cum ma pot apara impotriva montarii de catre vecini (proprietari/chiriasi) firme luminoase pe peretele meu exterior? Crinisor Crinisor Buna, va rog sa imi spuneti ce trebuie sa consult ca sa aflu cate firme luminoase pot permite vecinilor de imobil sa amplaseze pe peretele meu exterior si la ... (vezi toată discuția)
Reabilitare locuinta amyx amyx Va rog sa-mi spuneti daca pot face izolatia exterioara a propriului apartament, pe cont propriu, nefiind bani la primarie, iar in camera mea bate vantul si am ... (vezi toată discuția)
Amplasare benner pe peretele exterior al apartamentului LAUAND LAUAND detin un ap.transformat in spatiu comercial,la parterul unui bloc si am niste intrebari referitoare la amplasarea unor bennere . as dori sa stiu daca pot ... (vezi toată discuția)