avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dobandirea cetateniei romane
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dobandirea cetateniei romane

Buna ziua,

daca se poate sa ma ajutati cu cateva informatii. Sunt cetateana din RM casatorita cu cetatean roman de 8 ani de zile, si inainte de casatorie am stat 5 ani in Romania la studii. Acuma suntem in Spania, drept pentru care nu prea am timp sa ma duc de atatea ori la Bucuresti, nici un stiu daca este vreo cale sa pot depune dosarul aici la ambasada Romaniei in Madrid. V-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati spune ce acte trebuie sa depun, avand in vedere ca un am nici permis de sedere in Romania acum, in fine, orice fel de informatie mi-ar fi de folos.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:56, 8 Mai 2014
Cererea de dobandire a cetateniei nu se poate depune la ambasada/consulat; daca puteti face dovada ca va este imposibil sa veniti in tara (de ex. un contract de munca sau motive medicale) se poate depune si prin mandatar, adica cineva caruia sa ii faceti o procura speciala. Aveti insa in vedere ca depunerea actelor nu inseamna ca veti dobandi automat cetatenia.

Aveti detalii aici:
[ link extern ]

1. Depunerea cererii
Cererea de acordare a cetăţeniei române se depune personal la sediul Direcţiei de Cetăţenie din str. Petofi ªandor, nr. 47, sector 1, Bucureşti.
Pentru motive temeinic justificate, cererea se poate depune şi prin mandatar.


si aici:
[ link extern ] /
Buna ziua,

Da, am contract de munca si imi este un pic dificil sa ma duc in tara de fiecare data la Bucuresti. Si in cazul in care nu stau pe teritoriul Romaniei de atatia ani ce se intampla cu Permisul de sedere permanenta? Si Adeverinta de domiciliu legal? Am avut permisul pe durata studiilor pana in 2005, dar din moment ce am plecat din tara am permisul de sedere in Spania.

Va multumesc anticipat.
Nu puteti avea permis de sedere permanenta si in Romania si in Spania. Din pacate nu puteti face nici dovada domiciliului din Romania...
Poate indepliniti conditiile pentru redobandirea cetateniei romane; aveti nevoie de alte acte, nu trebuie sa aveti domiciliul in Romania si se pot depune si al ambasada.
[ link extern ]

Detalii practice despre procedura, acte si documente gasiti pe forumurile basarabenilor.
Va multumesc mult pentru informatie!
Pai am un caz un pic mai rar, mama si sora mea au dobandit cetatenia in 2006, eu eram inclusa in acelasi dosar, doar ca implinisem 14 ani si nu am facut o cerere individuala semnata (fiind socotita majora de catre institutia romana si mama avea nevoie de procura) si numai mie nu mi-au dat cetatenia. Acum sunt in dubii care este calea cea mai usoara pentru a o obtine, ca si redobandire sau ca si sotie de cetatean roman, avand in vedere ca nu stiu daca as putea face totate demersurile la ambasada din Spania.:(
V-am pus un link si in ultimul mesaj, puteti depune actele in Spania:
[ link extern ]
Inclusiv juramantul se depune la ambasada in cazul depunerii cererii de redobandire acolo (sigur, permisul de sedere trebuie sa fie in termen de valabilitate).

Este posibil sa indepliniti conditiile si pentru depunerea cererii de dobandire, socotiti daca de cand sunteti casatorita ati stat 5 ani pe teritoriul Romaniei. Anii in care ati locuit in alta tara mai mult de 6 luni nu se iau in calcul.
Din Legea cetateniei romane:

Art. 8
(1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
[...]
(3) Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la alin. (1) lit. a).


Aveti aici pagina de contact a Autoritatii pentru Cetatenie, incercati sa obtineti cat mai multe informatii de la ei:
[ link extern ] /
De exemplu ati putea intreba ce va ''doare'' cel mai mult: in cazul depunerii cererii prin mandatar ce urmeaza, mai trebuie sa mergeti inainte de depunerea juramantului? Poate ca nu si stiind din timp va puteti organiza.
Detalii despre juramant:
[ link extern ] /
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2014
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Dobandire cetatenie romana elli31 elli31 Sunt casa torita cu un cetatean roman de 10 ani, de 6 ani am permis de sedere, unde trebuie sa imi depun actele pt cetatenie, tre sa merg la Bucuresti? sau pot ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu o persoana siriana Raluca123456789 Raluca123456789 Buna seara Eu si prietenul meu ne-am cunoscut acum vreo 4 ani , eu am mers in Siria sa ii cunosc familia cu 2 ani in urma si am decis sa ne casatorim , insa ... (vezi toată discuția)
Documente expirate - spania lorenabercea lorenabercea buna,am vrut sa ma angajez si mi-am dat seama ca am buletinul expirat si pasaportul il aveam expirat mai demult dar cum nu aveam nevoie de el nu lam ... (vezi toată discuția)