La limita sudica a curtii mele se intinde, pe calcan, casa vecinului. Curtea noastra, desi in oras si mica, nu este betonata ci inierbata, cu flori si pomisori si doar o alee ingusta de acces spre intrarea casei. De-a lungul casei vecinului avem straturi cu flori (acum panselute si lalele, dar am avut si narcise).
Vecinul vrea sa-si renoveze casa, inclusiv sa-si termoizoleze si sa-si tencuiasca calcanul dinspre noi. Mai mult, vrea sa betoneze o fasie de-a lungul casei lui, in curtea noastra, exact unde avem acum florile.
Suntem de acord cu termoizolatia, cu hidroizolatia fundatiei, cu tencuirea, dar nu putem fi de acord cu betonarea curtii (curtea este foarte ingusta, daca betoneaza de-a lungul casei lui ar insemna sa punem florile pe mijloc). Asa a fost curtea dintotdeauna, zic eu de la inceput, din al doilea razboi mondial; asa era cand am cumparat-o acum 10 ani si n-am gasit nicio urma contrara.
Eu stiu ca sunt obligat sa-l las sa-si reconditioneze casa asa cum este ea acum (doar tencuire), nicidecum hidroizolatie, termoizolatie, schele, betonare curte. Sunt de acord cu toate, mai putin betonare. Am prieteni care atunci cand si-au renovat casele au fost nevoiti sa apeleze la alpinisti utilitari, ca sa nu deranjeze sub nicio forma proprietatea vecinilor.
Cum este legal? Ma poate obliga sa betonez? Poate sa faca ce vrea pe proprietatea mea?
Multumesc!