avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita pentru datorie la casa de pensii
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita pentru datorie la casa de pensii

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu lamuriri privind o situatie cu care se confrunta o persoana cunoscuta in varsta de 94 ani. Concret, trebuie sa restituie la casa de pensii drepturi incasate necuvenit in perioada mai 2011-sept.2013, din greseala casei de pensii.
Din octombrie 2013 pana in prezent i s-a retinut 1/3 din pensie in urma unei decizii de recuperare a sumelor incasate necuvenit, iar acum a primit de la casa de pensii o somatie de executare silita pentru toata suma ramasa (circa 13.000 lei).
Cum se poate executa silit o persoana care nu are decat pensia ca venit care nu-i ajunge de la o luna la alta, nu are economii si nici o proprietate pe numele sau? Repet, sumele respective au fost incasate din eroarea casei de pensii. Plus, de ce s-a emis acum somatie de executare silita, din moment ce s-a iinceput retinerea din pensie in urma cu 6 luni?
Multumesc mult pentru raspuns.
nu se pune problema ca s-ar grabi ca sa nu se prescrie acum ci probabil suma lunara platita este prea mica raportat la cei 13.000 de lei. apelati la un avocat din orasul dvs. imi pare rau de ce aud. in lipsa de bunuri, persoana nu poate fi executata. varianta ar fi poprire pe pensie...si i-ar trebui sa ajunga la 120 de ani ca sa restituie toata datoria :)
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2014
MYRA CIMPEAN , Avocat
Daca nu are un imobil in proprietate, nu o afecteaza cu nimic, i se retine ca si pana acum 1/3 din pensie.

Multumesc foarte mult pentru raspuns. Inteleg ca nu se poate executa silit daca nu are nici o proprietate. Ar putea doar sa i se retina lunar in continuare 1/3 din pensie. Exista alte metode prin care casa de pensie poate recupera suma?

Nu, daca persoana nu are altceva, de unde sa i se ia, din ce nu are ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire bani casa de pensii daniel1948 daniel1948 Buna ziua Tatal meu a decedat in 2010 si conform legii mama mea a beneficat de pensie de urmas sase luni ,iar eu student fiind pana la terminarea ... (vezi toată discuția)
Incasare necuvenita - debit indemnizatii mary_123454 mary_123454 Buna ziua.Tatal meu este pensionat pe caz de boala de cativa ani.Ieri am primit o decizie prin care ne anunta ca in perioada 01.05.2009-31.10.2010 a incasat ... (vezi toată discuția)
Procedura de transmitere de catre casele teritoriale de pensii catre organele fiscale a titlurilor executorii pentru sume incasate necuvenit giocont giocont Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie in care se afla o cunostinta-pensionar: -la inceputului acestui an 2019, a primit un Aviz de Plata de ... (vezi toată discuția)