in cazul art. 61 lit d din Codul Muncii (concediere pentru necorespundere profesionala "in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat. ") angajatul/angajata trebuie sa fie supus/a unei evaluari prealabile.
In cazul in care in timpul acestei eveluari - exemplificativ, s-ar intinde pe durata a 3 luni - angajata instiinteaza angajatorul ca este in stare de graviditate, evaluarea se suspenda sau cum se procedeaza?
In cazul in care procesul de evaluare continua si angajata gravida iese ca necorespunzatoare, angajata nu poate fi totusi concediata. Ce se intampla in acest caz?
In regulamentul intern al societatii nu exista nicio precizare de acest fel, fiind un copy-paste dupa codul muncii.
Potrivit codului muncii este interzisa concedierea salariatei insarcinate pentru orice motiv atat pe perioada sarcinii cat si pe perioada concediului maternal atata timp cat angajatorul a aflat despre faptul ca aceasta este insarcinata (art. 60 alin. (1) lit. (c) si (d)-(f).
Fac exceptie prevederile prevazute la alin. (2) ale aceluiasi articol.
Unele contracte colective de munca prevad, deasemnea, ca este interzisa concedierea salariatei pentru necorespundere profesionala care a s-a reincadrat in muncal timp de 6 luni de la terminarea concediului maternal.
In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit.d C.mun., angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.