avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Recalculare salariu net pentru un pensionar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Recalculare salariu net pentru un pensionar

pensionarii angajati cu contract de munca de 8 ore nu platesc somaj si nici societatea nu plateste pentru salriul lor brut. De curand am aflat ca unul dintre actualii salariati ce nu a implinit 65 ani este pensioanar cu limita de varsta deoarece a lucrat in trecut la grupa I de munca si I s-a dat acest drept de pensionare,
Nu a anuntat serviciul personal de acest lucru. si deabia acum a facut-o , dupa 5 ani de la data pensionarii.

Salariatul solicita acum recalcularea salariului. Pana la ce perioada pot face acest recalcul? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:40, 20 Mai 2014
Nu aveti nici un motiv sa faceti recalcularea salariului asa cum solicita angajatul pensionar, deoarece nu v-a comunicat ca este si pensionar.
La data primirii deciziei de pensionare limita de varsta cu reducere pentru grupa de munca, angajatul trebuia sa anunte angajatorul, iar contractul sau de munca inceta de drept.
Pentru continuarea activitatii trebuia incheiat un alt contract de munca, pentru care nu trebuia sa se plateasca ajutorul de somaj.
1. De ce solcita salariatul recalcularea salariului?

2. Indiferent la ce varsta a iesit la pensie salariul nu are nici o legatura cu pensia ci cu munca prestata.

3. Adica nu inteleg ce doreste salariatul respectiv.
In 2009 cand se presupune ca a iesit la pensie , c.i.m. nu inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Se poate lua in calcul o recalculare a salariului , prin faptul ca nu mai trebuie sa i se retina contributia individuala pentru asigurarile de somaj, salariaul primind diferenta de bani.
Calculul se poate face pe cel mult 3 ani de zile in urma.
In cazul recalcularii salariului, angajatorul ar trebui sa depuna declaratile fiscale rectificative la somaj si D112 rectificativa de la data introducerii acesteia, pe toata perioada de recalculare, cu urmari mult mai adanci in contabilitate (scade contributia la somaj, creste impozitul pe salarii, apar penalitati si majorari de intarziere, etc.)
Nu cred ca vreun angajator este de acord cu o astfel de recalculare pentru un angajat care nu comunica nimanui ca este pensionar de 5 ani.
Nu vad niciun impediment legal pentru un angajator pentru a face asa ceva.

Probabil ca o actiune in instanta ii poate da castig de cauza salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate continua sa lucrezi daca se iese la pensie? Tuca Anamaria Tuca Anamaria Buna ziua. Tatal meu, in varsta de 59 de ani si 6 luni, a iesit la pensie de drept, la grupa, dar vrea sa continue sa lucreze. Poate sa o faca in continuare ... (vezi toată discuția)
Taxe de platit pentru un angajat iesit la pensie radu_john radu_john Buna ziua, 1 ) Doresc sa deschid un magazin mixt si vreau sa angajez cu 2 ORE o persoana iesita la pensie la limita de varsta .Mai ... (vezi toată discuția)
Un angajat s-a pensionat fara sa anunte angajatorul simi82 simi82 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema: Unul din salariatii nostri are contract de munca pe perioada nedeterminata. Anul trecut in ... (vezi toată discuția)