avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Un angajat s-a pensionat fara sa anunte angajatorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Un angajat s-a pensionat fara sa anunte angajatorul

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema:
Unul din salariatii nostri are contract de munca pe perioada nedeterminata. Anul trecut in iunie i-a venit decizia de pensionare pentru limita de varsta (avea 63 de ani si este barbat) si pe noi nu ne-a anuntat. Cand l-am angajat a mentionat ca vrea sa iasa la pensie la varsta de 65 de ani. Anul acesta ne-a cerut o adeverinta si ne-a spus ca de un an si ceva are si pensie si salariu. Intrebarea mea este ce fac eu acum: ii las contractul asa, il intrerup si fac altul? Ce cotizatii se platesc pentru persoanele pensionate si angajate?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 25 August 2015
1. - Daca s-a pensionat la varsta de 63 de ani inseamna ca este vorba de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
- In aceasta situatie ii incetati contractul individual de munca (CIM) la data comunicarii deciziei de pensie.
- Angajatul nu avea obligatia legala sa va sa anunte angajatorul ca se pensioneaza dar avand in vedere intelegerea initiala trebuia sa ava spuna ca a depus actele de pensionare.

2. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

3. - Deci ii incetati CIM conform art.56 (1), lit. c) din Codul muncii si apoi, daca doriti, ii incheiati un alt CIM cu aceeasi data.
- Un pensionar pentru limita de varsta poate cumula pensia cu orice ale venit din salariu.
- Pentru pensionarii care cumuleaza pensia cu salariul se retin toate contributiile si impozitul pe venit cu exceptia contributiei pentru somaj (deoarece el nu mai poate beneficia de indemnizatie de somaj).
Nu aveti cum sa-i mai incetati c.i.m. in baza art.56 alin.1 lit.C.mun., acum.

Pentru un salariat pensionar se platesc toate contibutiile , mai putin contributia entru asigurarile de somaj.
Daca angajatorului acum i s-a comunicat decizia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare i se poate inceta CIM cu art.56(1), lit. c) din Codul muncii.
simi82 a scris:

... Intrebarea mea este ce fac eu acum: ii las contractul asa, il intrerup si fac altul? ...



Cand vi s-a adus la cunostinta ca este pensionar din iunie 2014?

La sfarsitul lunii iulie anul acesta.

Alte discuții în legătură

Incetare cim - primire decizie pensionare anymaryh anymaryh Hristos a inviat! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati : un salariat (61ani) care a primit decizia de pensionare. Decizia are data de 16 martie ... (vezi toată discuția)
Pensie Radu Aura Radu Aura Rog sprijin pentru urmatoarea situatie: un salariat cu CIM norma intreaga, doreste sa se pensioneze pentru limita varsta, cu 10 ani reducerea varstei ... (vezi toată discuția)
Continuare cim pana la comunicarea deciziei de pensionare ContSters229751 ContSters229751 5)Asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei ... (vezi toată discuția)