avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se poate continua sa lucrezi daca se iese la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se poate continua sa lucrezi daca se iese la pensie?

Buna ziua.
Tatal meu, in varsta de 59 de ani si 6 luni, a iesit la pensie de drept, la grupa, dar vrea sa continue sa lucreze. Poate sa o faca in continuare in conditii legale sau exista riscuri? Si daca poate sa o faca, retinerile se fac si la pensie si la salariu? Si ce retineri ar trebui sa fie si la una si la alta in conditiile in care ia pensie si lucreaza si cu carte de munca?
Cel mai recent răspuns: Tuca Anamaria , utilizator 15:46, 6 Iulie 2014
1. - Daca beneficiaza de pensie pentru limita de varsta (cu reducerea varstei standard de pensionare) poate cumula pensia cu orice alt venit profesional.
- Asadar poate sa incheie oricate contracte individuale de munca poate duce.

2. Din salarii i se retin impozitul pe venit si contributiile la pensie si sanatate (nun i se retine contributia pentru somaj).

3. Indiferent ca mai lucreaza sau nu din pensie i se retin contributia la sanatate si impozitul pe venit.

4. Oricand va dori poate solicita recalcularea pensiei prin valorificarea stagiilor de cotizare de dupa pensionare.
Si ca sa nu i se retina contributia pentru somaj, ce demers trebuie urmat. Adica trebuie sa anunte el la locul de munca sau cum trebuie procedat?
O copie dupa decizia de pensionare o prezinta angajatorului si acesta (prin contabil) stie ca nu mai trebuie sa-i retina contributia pentru somaj.
Am inteles. Multumeasc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie cu salariu Lica-v Lica-v Buna ziua.As dori o lamurire in aceasta problema: sotul meu, fost cadru militar , actualmente angajat cu, contract de munca colectiv, la o societate S.A, cu ... (vezi toată discuția)
Renuntare la pensie Vioreld Vioreld buna ziua. un salariat a solicitat pensionarea anticipata partiala, insa s-a cam speriat:) de nivelul acesteia si a preverat sa renunte la ea. Eu, ca ... (vezi toată discuția)
Recalculare salariu net pentru un pensionar Mirela Cristea Mirela Cristea pensionarii angajati cu contract de munca de 8 ore nu platesc somaj si nici societatea nu plateste pentru salriul lor brut. De curand am aflat ca unul ... (vezi toată discuția)