avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Contracte munca ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Contracte munca ONG

Buna ziua!
In cadrul unei asociatii a crescatorilor de animale-ONG, se poate, ca contabilului sa i se faca conventie civila sau doar CIM?Cei de la asociatie ziceau ceva de indemnizatie, dar in ce baza(carui act, document?) poate sa-i dea contabilului indemnizatie? Presedintele nu are nici un contract facut i s-a stabilit intr-o adunare generala o indemnizatie de x lei iar directorul are CIM, va rog spuneti-mi, daca stiti, o lege sau unde as putea gasi despre ce contracte se pot incheia la o asociatie non profit.
Nu am mai lucrat la ONG pana acum si de cateva zile am luat concursul pt postul de contabil-inca nu am incheiat nici un contract cu ei; o sa ma ocup bineinteles si de partea cu salariile, revisal si as vrea sa ma documentez cum este corect sa se lucreze.
Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:41, 28 Mai 2014
Pentru activitatea de contabilitate, puteti incheia fie un contract de munca pe perioada nedeterminata dar cu norma redusa, fie un contract civil de prestari servicii pentru cateva ore pe luna.
Dar pentru presedintele care are indemnizatie fara niciu un contract este corect? Ce trebuie facut (CIM sau Contract civil?) pentru a-i putea da indemnizatia care au hotarat-o in adunare generala?! Lucrez deja la alta firma contabil cu norma intreaga iar la asociatie ar fi 1/2 norma, la contractul civil se retin contributiile ca si pt CIM? Multumesc anticipat pt raspuns!
O seara placuta!
cristina_virciu a scris:

Dar pentru presedintele care are indemnizatie fara niciu un contract este corect? Ce trebuie facut (CIM sau Contract civil?) pentru a-i putea da indemnizatia care au hotarat-o in adunare generala?!

Prin alegerea ca presedinte s-a incheiat oricum in mod implicit un raport juridic ce poate fi considerat contract de mandat sau asimilabil unui contract de mandat intre acea persoana si ONG, cu clauzele care deriva din Codul CIvil, OG 26 / 2000, statutul ONG-ului si eventuale regulamente interne, incat semnarea unui inscris intitulat "contract de mandat" nu ar fi decat o consemnare scrisa cu rol probator si clarificator a drepturilor si obligatiilor celor doua parti.
Nu este ilegal sa fie remunerat cu indemnizatia votata de AG o persoana aleasa ca membru intr-un organ de conducere / administrare sau control intr-un ONG chair daca nu s-a semnat un inscris sub forma clasica de contract in acest sens, dar e recomandabil sa se semneze si acel act sa existe ca incorporare materiala a contractului incheiat, ca altfel poti fi probleme cu organele fiscale sau cu ITM sau alte autoritati daca le explicit ca exista un contract incheiat tacit / implicit prin faptul ca a candidat si a fost ales.... fiind chestiuni juridice care ii depasesc de regula pe cei care vin in control fiscal sau pe linie de ITM....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Forma angajare cenzor, ndan57 ndan57 buna ziua, in cazul in care la A.G. a proprietarilor nu doreste nimeni din cadrul asociatiei sa indeplineasca aceasta slujba si A.G. mandateaza C.E. al ... (vezi toată discuția)
Modificari complicate ong ioana-b ioana-b Buna seara! Vin la dumneavoastra cu o speta din domeniul ONGurilor. Astfel, asociatia este infiintata din 1996 si a avut activitate pana in 2009. Ultimii ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie de proprietari eugarizn eugarizn Buna ziua . Cu ceva timp in urma , v am povestit cum presedintele asociatiei ales cu contract de mandat , ocupa si functia de casier cu contract ... (vezi toată discuția)