avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contradictii in codul muncii - suspendarea c.i.m. pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contradictii in codul muncii - suspendarea c.i.m. pe perioada cercetarii disciplinare

Conform codului muncii:
- art: 52 alin. (1) lit. (a): c.i.m. poate fi suspendat din initiativa angajatorului pe durata cercetarii disciplinare prealabile;
- art. 251 alin. (2):...salariatul va fi convocat...precisandu-se obiectul...
- art. 251 alin. (4): in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa...;
- art. 247 alin. (2): Abaterea disciplinra...consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat
versus:
- art. 49 alin. (4): In cazul suspendarii c.i.m. din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.

Este adevarat ca pe perioada suspendarii c.i.m. pentru cercetarea disciplinara se supenda prestarea muncii de catre salariat precum si plata drepturilor de natura salariala (art. 49 alin. (2) din codul muncii), or salariatul fiind privat, in special, de plata drepturilor de natura salariala, este indreptatit ca in aceasta perioada sa-si caute un alt loc de munca. Daca a gasit un loc de munca de unde nu poate lipsi, acest lucru constiuie un motiv obiectiv de a nu se prezenta la comisia de disciplina, iar masura dispusa de angajator in temeiul art. 251 alin. (3) din codul muncii fara un motiv obiectiv fiind, prin urmare, ilegala fapt care conduce la anularea masurii dispusa de catre angajator. Se mai retine ca pe perioada suspendarii c.i.m. pentru cercetarea disciplinara salariatul nu poate ramane la "dispozitia angajatorului", aceasta situatie fiind permisa numai in temeiul art. 53 alin. (2) din codul muncii (Curtea de Aplel, Bucuresti).

Acuma vin cu intrebarea, ce drepturi are un salariat pe perioada suspendarii c.i.m. pentru cercetarea disciplnara?
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2014
codulmuncii, utilizator
Cel mai recent răspuns: Zinaida Ciornii , Consultant resurse umane 00:29, 9 Mai 2014
conf art 49(3) CM pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
Chiar daca in cazul suspendarii pt cercet disciplin nu beneficiaza de nici un drept, este tinut sa respecte toate obligatiile stabilite prin RI, CIM sau CCM.
Unitatea se poate asigura, prin introducerea unor obligatii in RI, ca salariatul se va prezenta la cercetare disciplinara.
Da, dar alin. 4 este absolut si imperativ, prevederil alin. 3 nefiind aplicabile in cazul prevazut la alin. 4. Si unde exista obligatii trebuie sa existe si drepturi. Prin urmare un salariat poate lipsi de la comisia disciplinara in cazul in care in perioada suspendarii c.i.m. pentru cercetarea prealabila si-a gasit alt loc de munca.

Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2014
codulmuncii, utilizator
In doctrina de specialitate s-a opinat :
"Prezentarea salariatului la convocarea efectuată în vederea cercetării disciplinare nu este o obligaţie, ci un drept al salariatului. Astfel, în primul rând, din textul art. 267 alin. 4 din Codul muncii -in prezent art.251 alin.4 C.mun. - rezultă expres că salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa, fiind vorba aşadar despre dreptul la apărare, iar nu despre obligaţia de apărare, dreptul la apărare neputându-se exercita în cadrul unei obligaţii - obligaţia de prezentare la convocare. În al doilea rând, dacă neprezentarea salariatului la convocare ar constitui abatere disciplinară, ar fi necesară efectuarea cercetării disciplinare prealabile înainte de sancţionarea ei, ceea ce ar presupune o nouă convocare, cu consecinţa unui şir care ar înceta odată cu concedierea salariatului. În al treilea rând, având în vedere că orice drept are o obligaţie corelativă şi invers, rezultă că obligaţiei angajatorului de a efectua convocarea nu îi poate corespunde obligaţia salariatului de a se prezenta la convocare, ci dreptul în acest sens al acestuia. În al patrulea rând, deşi angajatorul are dreptul de a da salariaţilor dispoziţii cu caracter obligatoriu, totuşi aceste dispoziţii privesc mai ales sarcinile de serviciu, conduita la locul de muncă, iar nu efectuarea cercetării prealabile care este o obligaţie a angajatorului. În al cincilea rând, neprezentarea salariatului la convocare are semnificaţia renunţării salariatului la dreptul la apărare, neconstituind aşadar o abatere disciplinară". (Alexandru Ţiclea, Prezentarea salariatului la convocarea angajatorului pentru efectuarea cercetării prealabile - drept sau obligaţie?, în Revista de drept comercial nr. 11/2005, p. 83-86)
~ Conținut șters la cerere ~
Nu sunt aplicabile dispozitiile art.38 C.mun., intrucat nu s-a incheiat nicio tranzatie, iar textul de lege prevede ca :"... nu pot renunta..."

Alte discuții în legătură

Cercetarea disciplinara Coltoi Coltoi In data de 19 oct a.c. mi-am anuntat seful ierarhic ca nu ma mai prezint la locul de munca. In aceeasi zi am anuntat si departamentul Resurse Umane de intentia ... (vezi toată discuția)
Codul muncii ly1991 ly1991 Ce inseamna art 264 alin 1 lit f din codul muncii coroborat art.267 alin 3 codul muncii? (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara a salariatului resursesbc resursesbc Care este procedura completa pentru cercetarea disciplinara a salariatului? (vezi toată discuția)