conf art 49(3) CM pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
Chiar daca in cazul suspendarii pt cercet disciplin nu beneficiaza de nici un drept, este tinut sa respecte toate obligatiile stabilite prin RI, CIM sau CCM.
Unitatea se poate asigura, prin introducerea unor obligatii in RI, ca salariatul se va prezenta la cercetare disciplinara.
Da, dar alin. 4 este absolut si imperativ, prevederil alin. 3 nefiind aplicabile in cazul prevazut la alin. 4. Si unde exista obligatii trebuie sa existe si drepturi. Prin urmare un salariat poate lipsi de la comisia disciplinara in cazul in care in perioada suspendarii c.i.m. pentru cercetarea prealabila si-a gasit alt loc de munca.
In doctrina de specialitate s-a opinat :
"Prezentarea salariatului la convocarea efectuată în vederea cercetării disciplinare nu este o obligaţie, ci un drept al salariatului. Astfel, în primul rând, din textul art. 267 alin. 4 din Codul muncii -in prezent art.251 alin.4 C.mun. - rezultă expres că salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa, fiind vorba aşadar despre dreptul la apărare, iar nu despre obligaţia de apărare, dreptul la apărare neputându-se exercita în cadrul unei obligaţii - obligaţia de prezentare la convocare. În al doilea rând, dacă neprezentarea salariatului la convocare ar constitui abatere disciplinară, ar fi necesară efectuarea cercetării disciplinare prealabile înainte de sancţionarea ei, ceea ce ar presupune o nouă convocare, cu consecinţa unui şir care ar înceta odată cu concedierea salariatului. În al treilea rând, având în vedere că orice drept are o obligaţie corelativă şi invers, rezultă că obligaţiei angajatorului de a efectua convocarea nu îi poate corespunde obligaţia salariatului de a se prezenta la convocare, ci dreptul în acest sens al acestuia. În al patrulea rând, deşi angajatorul are dreptul de a da salariaţilor dispoziţii cu caracter obligatoriu, totuşi aceste dispoziţii privesc mai ales sarcinile de serviciu, conduita la locul de muncă, iar nu efectuarea cercetării prealabile care este o obligaţie a angajatorului. În al cincilea rând, neprezentarea salariatului la convocare are semnificaţia renunţării salariatului la dreptul la apărare, neconstituind aşadar o abatere disciplinară". (Alexandru Ţiclea, Prezentarea salariatului la convocarea angajatorului pentru efectuarea cercetării prealabile - drept sau obligaţie?, în Revista de drept comercial nr. 11/2005, p. 83-86)