avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pt apartament nou construit de persoana fizica
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pt apartament nou construit de persoana fizica

Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare in decembrie 2007. Vanzatorul este persoana fizica. Din 2008 se plateste tva si pt vanzator persoana fizica, iar din 2009 TVA-ul este 5%. Vreau sa stiu daca eu care am incheiat acest antecontract in 2007 mai platesc acest tva de 5% si in plus, daca se plateste, trebuie sa platesc personal.
Cel mai recent răspuns: senel , utilizator 17:19, 22 Mai 2009
irinaaldea a scris:

Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare in decembrie 2007. Vanzatorul este persoana fizica. Din 2008 se plateste tva si pt vanzator persoana fizica, iar din 2009 TVA-ul este 5%. Vreau sa stiu daca eu care am incheiat acest antecontract in 2007 mai platesc acest tva de 5% si in plus, daca se plateste, trebuie sa platesc personal.

Daca persoana fizica vanzatoare practica in mod obisnut vanzarea de imobile atunci el trebuie sa se inscrie ca si platitor de tva, sa capete un cod fiscal, si sa va elibereze dvs factura cu tva 19 % sau 5 % pe langa factura se face si contractul la notariat. Aplicarea la valoarea intergrala unui tva de 5 % se face numai in anumite cazuri, dar banuiesc ca le cunosteti. Tva-ul, indiferent de cota, se incaseaza de catre vanzatorul declarat ca platitor de tva, si acesta urmeaza sa-l vireze la stat.
Daca vanzatorul, persoana fizica, nu practica in mod obisnuit acesta activitate, se face doar contractul la notariat, bineinteles fara tva.

Succes!
Buna,

As vrea sa te intreb cum anume se face inregistrarea unei persoane fizice ca platitor de TVA, procedural vorbind?

Dupa stiinta mea codul de procedura fiscala cat si "metodologia" impamantenita pe la administratiile financiare nu sunt capabile sa inregistreze persoane fizice ca platitoare de TVA.

Ce facem cu art. 141 din Codul Fiscal (parca, imi cer scuze daca l-am gresit), care face referire la cazurile in care nu se plateste TVA, ma refer la prevederea legata de constructiile noi si livrarea acestora?

Daca eu persoana fizica dupa 2 ani de la receptia finala la finalizarea lucrarilor (respectiv ocuparea prezumata a imobilului) vand, conform codului fiscal pot vinde imobilul sau componente ale acestuia fara TVA.

Astept cu interes o parere din partea ta.

O zi excelenta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva vanzare cladiri si teren vali2006 vali2006 Buna ziua si La multi ani cu multe impliniri pentru anul 2008! O societate comerciala a cumparat in anul 2005 de la o persoana fizica o cladire si o ... (vezi toată discuția)
Tva pentru tranzactiile imobiliare intre persoane fizice? cintus cintus Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine, daca puteti in urmatoarea situatie: Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare imobil ce urmeaza a se ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pt achizitii imobiliare, imobil nou, cum si cui se aplica?! agb23 agb23 Buna ziua. Am cumparat un imobil in valoare de X Euro cu TVA, pret pe care dezvoltatorul imobiliat/vanzatorul mi la stipulat de la inceput incheierii ... (vezi toată discuția)