Rog administratorii forum-ului sa analizeze utilitatea unui subiect permanent dedicat acestei probleme.
Cel putin in Bucuresti fenomenul a capatat o amploare deosebita, alimentata de gratuitatea actiunii.
Pe de alta parte, specialisti de prestigiu, cum este Presedintele Ordinului Arhitectilor, atrag atentia asupra unor pericole ascunse: incendiu, ingrasie, deteriorari de tot felul.
Cred ca ne-am putea ajuta reciproc, prin postari pe marginea subiectului, care este de mare interes !
De exemplu, as fi foarte interesat sa stiu daca exista vreo asociatie de proprietatri care este in posesia documentatiei tehnice care a insotit autorizatia de construire si, mai ales, daca este in posesia caietului cu detalii de executie !?
De asemenea, as vrea sa stiu daca in documentatie este inclusa euroclasa de rezistenta la foc a materialelor folosite ?
Cine a intocmit receptia lucrarilor si, mai ales, daca exista vreo certificare de la ISU/Pompieri !?
Sunt convins ca mai exista si alte multe intrebari, de aceea va rog sa analizati posibilitatea permanetizarii subiectului.
Primaria incheie contract de mandat cu Asociatia, adica alege proiectantul, executantul, face platile, etc., in numele Asociatiei, dar NU-si asuma nici un fel de responsabilitate directa legata de garantie, de exemplu.
Daca dupa receptia lucrarilor, veti avea infiltratii la terasa, iar SRL-ul care a executat lucrarea a intrat in lichidare sau daca pur si simplu nu vrea sa faca reparatiile, atunci Asociatia va suporta toata paguba.
De aceea, va sugerez ca in contract sa treceti explicit prevederea: "Primaria raspunde in solidar cu proiectantul si cu executantul pentru garantia lucrarilor de reabilitare". Daca va limitati la mandatarea Primariei faceti o mare greseala; documentati-va bine, astfel incat sa intelegeti exact ce inseamna "contract de mandat" !
Daca vreti, simplificand putin, este ca si cum ati face o delegatie/imputernicire notariala chiar, catre un prieten(!) care urmeaza sa cumpere un autoturism pe numele dvs. Daca autoturismul are "probleme", atunci nu veti puta sa trageti la raspundere prietenul, ci veti solicita garantia firmei producatoare.
Am fost la intalnirea d. Primar Negoita cu cetatenii. Cu privire la reabilitarea cu fonduri europene in sectotul care il conduce;
1. S-a aprobat de ministerul dezvoltarii regionale, primul contract , pentru 6 blocuri cu peste 5 scari. Valoarea unui proiect este de 10 mil. euro. Deci urmatorul, aprobat, daca va contine blocuri mai mici, vor fi mai multe. La minister dosarele stau cel putin 2 luni
2.Se face licitatia cu firmele pentru lucrari Estimeaza ca se vor aproba cam doua lucrari pe luna, de catre primarie
3.Pana la finele anului spera ca va reabilita 100 de blocuri. Cam putin zic eu.
4. Nu se va achita suma totala, catre firma care efectueaza lucrarea , daca AP nu semneaza receptia si pe perioada de garantie.
5. Daca lucrarile de remediere nu sunt conform proiectului, din banii care trebuie sa-i primeasca firma, se contracteaza o alta.
6. Eu personal, l-am intrebat despre contractul pe care fiecare propietar trebuie sa-l semneze cu primaria. De ce , AP, este obligata sa faca toate demersurile( somatii, instanta) pentru a recupera sumele restante la ratele ptr. reabilitare. E treaba primariei, noi avem destula treaba cu restantierii la intretinere.
Raspuns : nimeni nu a platit pana acum reabilitarea si nici de acum inainte, cat va fi primar. Va prelungi perioada de gratie la 10 ani, pana .....! Replica mea a fost, daca peste 5 ani, cand incep ratele, dansul va mai fi primar sa-si respecte promisiunea. Cei de fata, bucurosi de cele auzite, i-au garantat ca va mai fi in functie, ca il vor alege!
Eu nu mai am ce sa comentez.
Concrect insa, ati inteles cum stau lucrurile, sub cele doua aspecte: tehnic si legal !?
Legal, care este pozitia Primariei, alta decat vorbele? Este PARTE in contract, cu raspundere bine si concret precizata ? Daca NU, atunci avem o problema, pentru ca asta nu-i o lucrare oarecare de tencuire. Dupa polistirenizare nu mai exista cale de intoarcere, iar daca lucrarea se deterioreaza dupa cei trei ani de garantie, atunci Asociatia o va (re)face pe propria cheltuiala, care, va asigur, este imensa. Intr-un calcul sumar bazat pe informatia dvs. ar fi vorba de 300.000 euro/scara de bloc. Nu-i gluma!
Tehnic, va atrag atentia ca in Ordonanta 18, la fel ca si orice alt document cu valoare legala NU apare cuvantul "polistiren" ci "termosistem". Cine a decis, in locul proprietarilor, sa utilizeze acest material de constructie si nu altul ? Asta l-ati intrebat pe Primar ?
Tare mi-e teama ca vorba magica "gratuit" ne cam ia mintile si suntem gata sa ne riscam propriile locuinte ! Tocmai avand in vedere acest risc, sper sa ne lamurim mai bine ce avem de facut si ce ar trebui sa cerem autoritatilor sa faca, fara patima electorala, dar cat mai concret.
Obligatii?
ContSters220737
Buna seara.Pentru niste familii cu venituri financiare mici, la intrebarea ce o pun in numele lor,rog un raspuns.La lucrarile de reabilitare termica si ... (vezi toată discuția)