avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parinti ce au nevoie de ajutor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parinti ce au nevoie de ajutor

Suntem parintii a cinci copii majori. Avem varsta de 63, respectiv 61 de ani. Nu beneficiem inca de pensie, iar alt venit nu avem. Am crescut si am intretinut cei cinci copii ai nostri pana la absolvirea liceului, pe toti cinci, iar pe trei dintre ei pana la absolvirea facultatii. Acum am avea si noi nevoie de un pic de ajutor din partea lor. Am avea nevoie de medicamente, de alimente, lemne de foc... I-am rugat sa ne ajute, dar refuza sa o faca. Inrebarea noastra este: avem vre-un drept? ii putem convinge cumva sa ne ajute? sau trebuie sa ne resemnam? Va multumim
Cel mai recent răspuns: amvas , utilizator 08:14, 12 Mai 2014
eu stiu ca nu exista temei legal ca sa va ajute copiii.
nu va resemnati...incercati sa va apropiati copiii...poate ca ii imbunati. E ceva ciudat ca nici unul din cei 5 nu va ajuta.
Copiii, ca si parintii au datorii morale fata de cei care i-au crescut.
Din pacate, nu exista cai legale prin care sa ii obligati sa va ajute.
Incercati sa stati de vorba in familie si sa ii induiosati.
Multumim pentru raspuns. Nu stim ce am putea face, fara sa suparam pe cineva.
Le puteti cere pensie de intretinere in instanta. Exista aceasta obligatie legala in familie, intre parinti si copii, intra surori, intre bunici si nepoti..
Cererea se timbreaza cu 20 de lei. Puteti apela si la un mediator, poate se vor rusina si vor contribui de bunavoie.

Art. 516
(1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Art. 519
Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
Art. 521
(1) In cazul in care mai multe dintre persoanele prevazute la art. 516 sunt obligate sa intretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata intretinerii, proportional cu mijloacele pe care le au.
(2) Daca parintele are drept la intretinere de la mai multi copii, el poate, in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei. Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.

Art. 524
Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.


Conteaza f mult daca si de ce nu va puteti intretine prin munca.
Art. 528
Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.

Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2014
gi-jane2, moderator
Aveti vreo incapacitate de munca? Sau nu gasiti de munca? Care e problema de nu aveti venit?

Alte discuții în legătură

Obligatia de intretinere a parintilor de catre copii total3r total3r in anul 1992 mam casatorit cu o doamna care avea un baiat in varsta de 7 ani pe care lam infiat. dupa 15 ani am divortat.el avand drept de mostenitor.in prezen ... (vezi toată discuția)
Obligatie intretinere ILC ILC buna ziua am o indoiala privind obligatia de intretinere... Domnul X nu are nici un venit lunar, nu are pensie, nu lucreaza, este bolnav si nu se poate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, ce articol din codul familiei stipulează obligativitatea ... natasav natasav Bună ziua, ce articol din codul familiei stipulează obligativitatea întreținerii copiilor de către parinti și a părinților de către copii atunci când ... (vezi toată discuția)