avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta

Buna, as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta.
Este vorba despre un accident cu avarierea unei masini. Firma de asigurari plateste asigurarea pagubitului in 2002. Dar in 2001 politia informeaza firma de asigurari cine este faptuitorul. In 2004 firma de asigurari inainteaza o cerere prin care doreste recuperarea baniilor de la cel care a provocat accidentul . E prescrisa actiunea ?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 08:19, 8 Mai 2014
In opinia mea: Fiind vorba de anul 2001 ne raportam la vechiul CC si la Decretul 167/58, ca atare o sa ne referim la termnul general de prescriptie de 3 ani.
In situatia expusa este important sa stabilim momentul inceputului prescriptiei.
Cf art.8 din Decret: "Prescriptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita, incepe sa curga de la data cind pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca, atit paguba cit si pe cel care raspunde de ea. "
Dupa cum ati scris, politia informeaza cine este autorul in 2001. Deci daca actiunea este introdusa in interiorul termenului de 3 ani, cererea este admisa in 2004 (depinde de data, cand se implinesc 3 ani).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea materiala a angajatului serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi As dori sa stiu si eu ce reprezinta riscul normal al serviciului in sensul art. 270 alin. (2) din codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare? ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie ymg24 ymg24 Cine ma poate ajuta spunandu-mi de cand incepe sa curga termenul de prescriptie, si unde gasesc ceva mai detaliat.am vazut ceva in decretul 167/1958.acolo se ... (vezi toată discuția)
Latura civila in procesul penal . prescriera dreptului la actiune ?? colonelu colonelu Conform art 15 CPP Art. 15. - Constituirea ca parte civila Persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si ... (vezi toată discuția)