Buna, as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta.
Este vorba despre un accident cu avarierea unei masini. Firma de asigurari plateste asigurarea pagubitului in 2002. Dar in 2001 politia informeaza firma de asigurari cine este faptuitorul. In 2004 firma de asigurari inainteaza o cerere prin care doreste recuperarea baniilor de la cel care a provocat accidentul . E prescrisa actiunea ?
In opinia mea: Fiind vorba de anul 2001 ne raportam la vechiul CC si la Decretul 167/58, ca atare o sa ne referim la termnul general de prescriptie de 3 ani.
In situatia expusa este important sa stabilim momentul inceputului prescriptiei.
Cf art.8 din Decret: "Prescriptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita, incepe sa curga de la data cind pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca, atit paguba cit si pe cel care raspunde de ea. "
Dupa cum ati scris, politia informeaza cine este autorul in 2001. Deci daca actiunea este introdusa in interiorul termenului de 3 ani, cererea este admisa in 2004 (depinde de data, cand se implinesc 3 ani).
Termen de prescriptie
ymg24
Cine ma poate ajuta spunandu-mi de cand incepe sa curga termenul de prescriptie, si unde gasesc ceva mai detaliat.am vazut ceva in decretul 167/1958.acolo se ... (vezi toată discuția)