avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Latura civila in procesul penal . Prescriera dreptului ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Latura civila in procesul penal . Prescriera dreptului la actiune ??

Conform art 15 CPP

Art. 15. - Constituirea ca parte civila Persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.

Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.

Caz :

Accidente rutier , in 17 august 2008 . Inceperea urmarii penale dispusa in 02 septembrie 2008


Cand se prescrie dreptul persoanei de a se constitui parte civila ? Conform decret 167/1958 e de 3 ani care insa de cand curge ?

Confirm art 7 : ART. 7
Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita. ( asta ar insemna de la data la care procurorul a inceput urmarirea penala conform CPP art 15 )

sau Conform Art 8
ART. 8
Prescriptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita, incepe sa curga de la data cind pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca, atit paguba cit si pe cel care raspunde de ea. ( in cazul de fata ar inseamna ca curge de la data producerii accidentului )

Care dintre articole prevaleaza ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:56, 29 August 2011
Le-ati cam facut varza pe toate.
Conform codului de procedura penala art. 15:

Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.


Deci, pe tot parcursul urmaririi penale si, dupa ce ajunge dosarul in instanta partea vatamata se poate constitui parte civila.
Si este normal sa fie asa. In urma ramanerii definitive a sentintei o sa se cunoasca intinderea prejudiciului si cat va avea de plata inculpatul, daca este vinovat.
De atunci, de la ramanerea definitiva a sentintei se poate vorbi de momentul cand va interveni prescriptia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen constituire parte civila marianaragalie marianaragalie Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila. Multumesc (vezi toată discuția)
Tentativa de omor ContSters274040 ContSters274040 Buna ziua, sunt implicat intr-un proces pentru tentativa de omor, ca victima. Inculpatul nu are nimic pe numele lui, ca bunuri materiale si nici conturi ... (vezi toată discuția)
Parte vatamata si civila ? marianaragalie marianaragalie In timpul anchetei penale de 6 luni ,nu exista nici-o declaratie ,pretentie din partea sotiei victimei. La a treia infatisare in instanta se constituie ca ... (vezi toată discuția)