avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Problema pe care o supun atentiei Dvs. este urmatoarea: ca urmare a deschiderii succesiunii dupa defuncta mama, imobilul in cauza, bun comun al sotilor, este mostenit de catre sotul supravietuitor (1/2), jumatatea cealalta - dupa mama - revenind acestuia (2/8) si celor doi copii (cate 3/8).
Tatal (sotul supravietuitor) doreste sa lase imobilul doar unuia dintre copii, cel care-l ingrijeste si in care are toata increderea, intrucat celalalt i-a creat tot soiul de probleme si greutati de-a lungul timpului.
"Fiul risipitor" s-a intors de curand, solicitand o suma mare de bani.
Intrebarea este: cum poate copilul bun intra in posesia intregului imobil :
- incheind cu tatal un act de vanzare-cumparare;
- incheind cu tatal un act cu clauza de intretinere;
- alta cale ?
Este posibil ca din suma platita tatalui, sa i se acorde o parte si celuilalt fiu?
Sau e posibil ca suma ce urmeaza a o plati celuilalt frate, inainte de perfectarea actului cu tatal, sa fie consemnata de catre notar, ca fiind primita in contul partii pe care o detinea (dar nu fizic) din partea mamei?
ideea este ca am dori incheierea unui act de vanz.-cumpar. cu tatal, dar sa acordam si celuilat frate o suma de bani.
Cum ma sfatuiti sa procedez, pt. a alege o cale cat mai sigura, asa incat sa nu am probleme mai tarziu, dupa ce fratele termina de "tocat" banii pe care ii va primi ?
Va multumesc si as aprecia mult un raspuns cat mai la obiect si cat mai rapid.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Hornea , Avocat 18:35, 4 Mai 2009
Pentru a detine in totalitate imobilul va trebui ca pe langa tatal dvs. si fratele sa va vanda partea sa (cota de 3/8).
Cea mai buna solutie ar fi vanzarea fara nicio clauza (pentru ca orice clauza poate fi interpretata ca fiind de fapt un contract de donatie ce urmeaza a fi reportat in cazul in care depaseste rezerva succesorala...la masa de impartit).
Ca sa va sicaneze fratele poate promova zeci de actiuni pe langa acest contract, doar ca daca este incheiat asa cum trebuie, in fata notarului, la un pret sincer si real....este foarte greu de daramat in instanta.
Ramane sa-l convingeti pe fratele dvs. sa va vanda partea sa, alaturi de tata.
Mult succes,
av. M.Hornea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate danutzpytu danutzpytu Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Mostenire soso35 soso35 Buna seara! Rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: parintii au divortat in urma cu mai multi ani avand in proprietate o casa . Dupa partaj mama a ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract cu clauza de intretinere babysee babysee In cazul in care sotul supravietuitor a incheiat un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cu cei doi copii ai sai, cum poate fi desfacut acest ... (vezi toată discuția)