avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bani primiti la nastere pentru al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bani primiti la nastere pentru al doilea copil

Buna ziua!

In septembrie voi naste al doilea copil.
Intrebare: ce bani voi primi de la Primarie (alocatie de stat, trusou, indemnizatie nastere, etc.)?

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2014
teo1980, utilizator
Cel mai recent răspuns: teo1980 , utilizator 07:58, 9 Mai 2014
1. bani de trusou nu se mai platesc .

2. Veti primi alocatia de sta pentru copil in valoare de 200 lei pana la implinirea varstei de 2 ani si de 42 de lei dupa aceasta varsta.

3. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului va trebui sa indepliniti conditiile prevazute de OUG 111/2010, si anume:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Astfel, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele |prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.


In speta, perioada eligibila in cazul dvs este octombrie 2013 - septembrie 2014. Spuneti-ne va rog care a fost/ este statutul dvs in aceasta perioada?
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug111/2010 danielaanghel danielaanghel Buna ziua! 1. Sotia este insarcinata(4 saptamani), este casnica si in ultimele 12 luni nu a realizat niciun venit, daca se angajeaza acum cateva luni pana va ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie familiala Apostol valeriu Apostol valeriu Soția mea trebuie sa nască la sfarsitul lui septembrie 2017,cu cat timp inainte de a naste pot sa îmi las locul de munca ptr a beneficia de indemnizația ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului miron cristina miron cristina Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Am fost in concediul de crestere al copilului pentru 2 ani pana in septembrie 2014. Dupa ce am incheiat ... (vezi toată discuția)