avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Platitor taxe CNAS si totusi neasigurat CNAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Platitor taxe CNAS si totusi neasigurat CNAS

Buna ziua,
In urma unei vizite la medicul de familie, aflu cu surprindere ca nu sunt asigurata la sanatate, cu toate ca din martie 2008, platesc taxe catre CNAS, taxe care sunt achitate la zi. Merg sa rezolv situatia la sediul CNAS si evident sa solicit o adeverinta de asigurat, unde, dupa 3 ore de asteptat, in situatia in care sunt gravida in aproape 8 luni si cu probleme de iminenta de avord/nastere prematura, mi se confirma ca sunt neasigurata, deoarece ei nu au situatia mea financiara de la ANAF pe perioada 15.06.2012 - 31.12.2013, cu toate ca pana la data de 15.05.2012 au dovada ca taxa este in intregime achitata. M-au trims la plimbare, sa revin sa le demonstrez ca am platit urmatoarea perioada, cu deciziile de impunere 250,260 si chitantele aferente si reprosul ca ce am pazit 9 luni de zile sa nu-mi achit aceste taxe :O si o gramada de alte vorbe urate aruncate printre discutiile dintre aceasta angajata la ghiseu si altele, referitoare la cat de prosti suntem cei ce cerem informatii si cat de epuizata este de "nesimtirea" noastra, timp in care eram prezenta la toate acestea.
1. As dori sa stiu, daca obligatia mea este sa alerg sa le fac lor dovada platii (care apare in regula in baza de date ANAF) si daca este legal sa nu fiu asigurata in aceste conditii. Conform Ordin Nr. 617 din 13 august 2007, care nu stiu daca a fost modificat, o data ce am platit catre CNAS devin asigurat si aceasta calitate inceteaza doar daca nu mai sunt locuitor al statului roman, iar in cazul in care as avea datorii statul ma penalizeaza si intr-un fel sau altul, isi va recupera datoria de la mine, neincetand a-mi suspenda dreptul de asigurat.
2. Doresc sa fac o plangere pt jignirile care mi-au fost adresate de angajata CNAS, in situatia in care nu am ridicat vocea, am vorbit civilizat, fara a aduce vreo jignire cuiva si m-am adresat doar cu dvs, in situatia in care am fost luata doar la per tu. Mentionez ca am o varsta, am o facultate, nu am mers sa cer niste drepturi care nu mi se cuvin si sunt pusa pe drumuri in situatia in care in cel mai bun caz pot sa mai duc sarcina inca o luna. Cui ma adresez si cum se procedeaza? E prima data cand vreau sa fac asa ceva, nu sunt genul reclamant, insa, gestul a fost extrem de mizerabil si pt prima data in viata, imi doresc ca acea persoana macar sa invete sa se comporte cu cei care cotizeaza pt a o tine pe acel scaun.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Petra2014 , utilizator 19:45, 13 Mai 2014
Revin cu o intrebare, in speranta ca cineva va raspunde.
In urma ping-pong-ului intre CAS si ANAF, aflu ca eu nu am nici o datorie fata de CAS, insa, cu toate ca am aceasta dovada, nu am calitatea de asigurat, deoarece in urma transferarii platilor CAS la ANAF, s-au produs niste modificari si anume, legate de impozitarea pe asig. de sanatate. Mai clar, ANAF, mi-a calculat/incasat plata pe cas, la nivelul venitului meu, care de la 1 iulie 2012, pana la finele anului 2013, a fost sub valoarea unui venit minim pe economie, iar 2014, a aparut in regula. Deciziile de rectificare vizand contributia cas, pe acesti ani, nu au fost inca emise, eu nefigurand cu absolut nici o datorie. CAS in momentul de fata, cu toate ca pot face dovada achitarii taxelor impuse si nu hotarate de mine, refuza sa ma vada ca asigurat, motivand, ca trebuie sa achit pe loc diferenta de impozit, neinteresandu-i ca ANAF nu a calculat acea diferenta si ca nimeni nu mi-a impus-o pana acum.
Intrebarea mea este, CAS in aceasta situatie, legal, nu ar fi trebuit sa ma anunte ca ma exclude din sistemul de asigurare din cauza neplatii sau sa ma notifice de atata timp cu privire la niste datorii care mi le imputa?
1. Este foarte dificil de dat un raspuns la intrebareab dvs. pe acest forum.

2. Lipsa de comunicare intre ANAF si CNAS duce la asemenea intamplari din care are de suferit asiguratul.

3. Incercati sa faceti o sesizare la ANAF si la CNAS, pe e-mail.
Va mulumesc mult pentru raspuns,
Astazi am fost la unul dintre directorii CAS de care apartin si indicatia a fost ca este treaba mea sa-mi lamuresc problemele la ANAF si nicidecum a lor, ca banii incasati de ANAF pt CAS oricum nu ajung la ei, ca ordinul aparut pe 1 iulie 2012 si al carui numar oricum nu-l stia si care nu este publicat in Codul Fiscal, prevede ca eu ca PFA trebuie sa contribui la valoarea salariului minim pe economie, chiar daca ANAF nu cere asa ceva si considera abuziva aceasta atitudine,iar daca eu refuz inlesnirea doamnei director economic CAS, care a dat telefon la una din angajatele ANAF sa ma convinga si sa-mi incaseze niste bani, chiar daca nu exista o decizie de recalculare/impunere a acestor plati, e treaba mea. Ei au incercat sa ma ajute sa imi accepte la casieria ANAF depunerea unor bani, pt ca asa vrea CAS-ul.
Urmeaza sa depun maine o sesizare scrisa, in care cer sa sa mi se comunice, in baza carei legi in vigoare sunt obligata sa rezolv eu personal nelamuririle intre CAS si ANAF si la fel, care lege ma obliga sa contribui la plata CAS fara a avea dreptul sa beneficiez de asigurare medicala.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
Petra2014, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie impunere anaf la 3 luni dupa ce am stins toata datoria!!! Mihai223 Mihai223 Acum 3 luni am acoperit 100% o datorie pe care o aveam la ANAF, soldul initial si penalizarile si dobanda. Totul a fost acoperit la zi, plata la trezoreria ... (vezi toată discuția)
Datorii catre cas victor12 victor12 daca platesc intreaga suma datorata catre cas beneficiez de scutirea de majorari,?eu am un iintreprindere familiala:( (vezi toată discuția)
Vreau sa deschid un bar la tara.... el_koko_08 el_koko_08 stau la tara si vreau sa inchiriez bufetul(care apartine cooperatiei)si sa deschid un bar!vreau sa vand bauturi alcoolice la pahar,bere si sa aduc o masa de ... (vezi toată discuția)