Am o problema la locul de munca. M-am angajat in data de 23.12.2013 la o firma de securitate, ca operator dispecer centru alarma. Dupa 5 luni, mi se reproseaza ca nu am invatat tot ce ar trebui sa stiu. Seful a vorbit cu mine si mi-a explicat ca ar fi bine sa imi dau demisia, ca sa nu incurc mai departe si sa nu fac probleme firmei. Nu am primit nicio reclamatie sau avertisment in prealabil, ci doar verbal mi s-a cerut asta. Eu nu vreau sa-mi dau demisia, iar ei imi spun ca ar fi mai bine sa fac asta, decat sa ma concedieze ei, sustinand ca daca ma concediaza, vor fi nevoiti sa incheie contractul cu o clauza care mi-ar face mie rau in viitor. Exista posibilitatea asta? Sau cum ma sfatuiti? Eu daca refuz sa semnez demisia, ce se poate intampla?
Cred ca nimic daca nu v-ati efectuat munca in mod corespunzator si v-ati respectat sarcinile de serviciu si cele din fisa postului. Asteptati sa va concedieze.
Am facut si greseli la locul de munca, am avut si anumite ezitari, mai am multe lacune, mai am multe de invatat, dar problemele nu sunt de asa natura incat sa fie nevoie de debarasarea mea. Nu stiu daca am respectat fisa postului, pentru ca nu stiu exact ce prevede ea. Probleme mari nu am creat si cele care au fost, s-au solutionat. Sefilor le este teama sa nu aiba probleme sau sa fie penalizati din cauza mea, desi nu am avut niciun avertisment de la ei. Ma ameninta ca o sa regret si ca o sa fie mai greu pentru mine daca e sa ma concedieze ei. Deci nu e nicio problema daca refuz sa imi dau demisia?
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Colega, am 5 luni acolo. In cazul in care nu-mi dau demisia si ma concediaza ei, am dreptul la somaj, dupa perioada asta? Sau dupa ce perioada poti sa ai dreptul la somaj, in cazul in care esti concediat?
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume : Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii: a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...
Încetarea contractului individual de muncă prin demisie, cu acordul partilor, desfacere disciplinara a c.i.m. etc. exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.