avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul imi cere demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul imi cere demisia

Buna, ziua, problema mea este urmatoarea: lucrez ca inginer retele electrice din 2006, in 2010 am beneficiat de concediu de risc maternal apoi concediu de maternitate, avand 2 sarcini consecutive, am revenit la firma pe 01.07.2014, pe aceeasi functie dar atributii total diferite de ce faceam inainte. Mentionez ca angajatorul a fost extrem de deranjat de concediul meu de risc maternal si imi cerea sa vin la lucru, ulterior am avut conflict cu el ajungand pana la tribunal cu citatie pentru ca din acel moment al intrarii in conc de risc timp de 12 luni nu mi-a dat lunar suma cuvenita ca salariat, banii provenind de la stat, am fost nevoita sa apelez la un avocat. Am precizat acest episod ca sa intelegeti motivul evident pentru care pe data de 12.12.2014 mi-a cerut "incetarea colaborarii" si mi-a oferit 3 salarii compensatorii, pe motiv ca de la anul firma isi restructureaza personalul. Dar asta este contrar faptelor: firma va finaliza la sfarsitul anului un corp nou de cladire cu 6 birouri la cheie, este foarte mult de lucu, are nevoie de angajati, vreau sa zic ca firma merge pe plus.
Doresc sa stiu daca imi dau demisia mai beneficiez de ajutor de somaj? Si daca nu accept sa imi dau demisia, pentru ca nu vreau sa o fac pana imi gasesc alt loc de munca avand copii mici de intretinut, poate angajatorul sa abuzeze cumva sa imi desfaca contractul? Ce variante sunt sa plec cu somaj ?
Multumesc anticipat si va rog raspunsuri urgente pentru ca ma astept de la patron la amenintari de ordin psihic si financiar...de genul, nu te mai angajezi nicaieri, nu iti mai dau salar, etc...asa a mai procedat cu un angajat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:32, 15 Decembrie 2014
Am uitat sa precizez ca imediat dupa revenirea mea la lucru a mai angajat pe acelasi post cu mine un domn, punandu-l sef mie, treptat nu mi se mai dadea nimic de lucru, banuiesc ca intentia era clara.Acum in decembrie o alta colega pleaca in maternitate, este exact pe postul meu dinainte de conc de risc maternal, si eu as fi putut sa imi reiau activitatea initiala.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

In speta :
- trebuie sa aveti 24 de luni stagiu de cotizare la somaj, daca in aceasta perioada ati avut numai c.i.m. cu timp partial de 4 ore/zi
- incetarea de drept a c.i.m. (art.56 alin.1 lit/u C.mun.) la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Încetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
Multumesc frumos pentru raspuns, daca la somaj se ia in consideratie ultimele 12 luni, iar in cazul meu 6 luni am fost in concediu de crestere a copilului primind indemnizatie+ 6 luni in care am lucrat la firma, pot primi somaj? Daca refuz sa imi dau demisia, ce poate face angajatorul pentru a-mi desface contractul de munca in termeni legali? Nu se pune in discutie nici un fel de abatere disciplinara, mi-am indeplinit toate sarcinile de serviciu si nu am lipsit. Exista posibilitatea desfiintarii postului daca in in firma mai sunt inca 10 posturi de inginer ca al meu? Are relevanta faptul ca sunt unic intretinator financiar al familiei? Este cazul sa apelez la un avocat ?
1. Pentru persoanele care au avut raporturile de muncă sau de serviciu suspendate, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă în care plata indemnizaţiei se suportă de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizează prin cumularea perioadei de asigurare realizate înainte de suspendare cu perioada de asigurare realizată după reluarea activităţii.

In speta, stagiul de cotizare este format din stagiu de cotizare realizat inainte de intrarea in CCC + stagiul de cotizare realizat dupa revenirea din CCC.

2.
Daca refuz sa imi dau demisia, ce poate face angajatorul pentru a-mi desface contractul de munca in termeni legali?


Exista si aceasta posibilitate de a se dispune concedierea dvs.

3.
Exista posibilitatea desfiintarii postului daca in in firma mai sunt inca 10 posturi de inginer ca al meu? Are relevanta faptul ca sunt unic intretinator financiar al familiei? Este cazul sa apelez la un avocat ?


Chiar daca sunt inca 10 posturi ca al dvs, angajatorul poate decide desfiintarea unuia dintre ele.
In cazul concedierilor individuale nu exista posibilitatea de a aplica anumite criteriile avute in vederepentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere. Acestea sunt aplicabile, in cazul in care sunt reglementate la nivel de angajator, in situatia concedierilor colective.
Daca veti promova o actiune in instanta atunci puteti apela la un specialist in domeniu.
Multumesc pentru raspunsuri, deocamdata nu voi accepta sa imi dau demisia, interesul meu e sa intru in somaj poate intre timp imi gasesc un alt loc de munca. Inteleg ca el nu ma poate forta sa imi dau demisia.

Alte discuții în legătură

Obligata sa imi dau demisia pentru ca am avut concediu medical gheorghe28 gheorghe28 Buna ziua. In perioada 14.01.2015 - 23.01.2015 am avut concediu medical, din care 14.01 2015 - 16.01.2015 spitalizare. Diagnostic: formatiune tumorala sept ... (vezi toată discuția)
Concediere sau demisie cbb1987 cbb1987 Am o problema la locul de munca. M-am angajat in data de 23.12.2013 la o firma de securitate, ca operator dispecer centru alarma. Dupa 5 luni, mi se reproseaza ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj liliana.suciu liliana.suciu indemnizatie somaj poate obtine o persoana care a demisionat din functia detinuta ? (vezi toată discuția)