avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua- copil cu parinte plecat la munca in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua- copil cu parinte plecat la munca in strainatate

Buna ziua. Ma numesc iasminagh, am 49 de ani si 4 copii, 3 sunt dintr-o casatorie anterioara, ei toti sunt plecati in tari strainatate, cea mai mica este de 16 ani, sunt divortata recent de tatal ei, el este decazut din drepturile parintesti. Eu am primit un job in strinatate si trebuie sa plec curand, fata mea face 16 in august, ea este pe clasa VIIIa si nu as dori sa o iau cu mine pentru ca ma gandesc la viitorul ei, plec in Anglia iar acolo ii va fi destul de greu, materie total diferita, expresii total diferite, totul diferit. Ma doare sufletul stiind ca poate o las aici dar nu vreau sa ii ingreunez viata de scoala, vreau sa aiba un viitor stralucit, ea este foarte desteapta, are numai note de 10 la scoala si nu vreau sa schimb asta, bineinteles eu ii voi trimite bani saptamanal, si acuma vine intrebarea mea, exista mijloace prin care pot sa o las aici sa termine scoala ? exista mijloace prin care imi pot lasa fata de 16 ani aici, legal ? Am auzit de site-ul asta si negasind la cine sa apelez, am apelat la dumneavoastra si poate cu putin noroc voi primi un raspuns favorabil, astept raspuns.
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:23, 10 Mai 2014
Am rectificat mesajul anterior. Sunt de acord cu ce a postat colega,.Ma gandisem numai la latura penala. Defect profesional.
In Legea de protecţie a copilului au fost făcute o serie de modificări, astfel încât un părinte să nu mai poată pleca în străinătate fără a anunţa cui lasă copilul în grijă, asistenţii sociali fiind nevoiţi să verifice aceste declaraţii.
Acum nu stiu sigur daca e necesar chiar un tutore sau e suficienta anuntarea Directiei de protectie a copilului. Mai bine mergeti la primarie si va vor da mai multe informatii.
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2014
Cristina Paisa, Avocat
Multumesc ! sper sa se poata.
CristinaPaisa a scris:

Am rectificat mesajul anterior. Sunt de acord cu ce a postat colega,.Ma gandisem numai la latura penala. Defect profesional.
In Legea de protecţie a copilului au fost făcute o serie de modificări, astfel încât un părinte să nu mai poată pleca în străinătate fără a anunţa cui lasă copilul în grijă, asistenţii sociali fiind nevoiţi să verifice aceste declaraţii.
Acum nu stiu sigur daca e necesar chiar un tutore sau e suficienta anuntarea Directiei de protectie a copilului. Mai bine mergeti la primarie si va vor da mai multe informatii.


Colega, care e sanctiunea?
Nu are niciun efect, puteti anunta, trimiteti o recomandata si gata. Si daca nu faceti asta... nimic.
Copilul ce doreste? Are 16 ani... e mare, poate decide pentru ea. Are o mai mare putere de adaptare decat dv. si poate faca fata la multe daca e cu dv.
Tatal ei in ce sens este decazut? Aveti hotarare de decadere?
Parerea mea e sa va ascultati copilul si sa tineti mult cont de dorinta ei. In rest, o recomandata la Directie insotita de o frectie la un picior de lemn ajuta mult pe parte legala.
Initial si eu spusesem ca e legal, dar colega a zis de anunt la directia de protectie a copilului sub sanctiunea unei eventuale decaderi din drepturile parintesti. Zic, domne sa anunte sa nu i se intample nimic :)
Eu am fost convinsa ca ar vrea s-o lase singura si daca s-ar afla.. asa m-am gandit la abandon si neglijenta daca fata ar pati ceva. :(
Dvs anuntai daca tineti cont de lege, nu vreti.. nu anuntati. Daca ati urma calea legala, ati sta linistita, femeia cu care vreti s-o lasati pt ca rude nu aveti, ar raspunde pt copil.
Art. 97^1
(1) Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
(2) Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
(3) Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la munca intr-un alt stat.

Art. 97^2
(1) Persoana desemnata conform art. 97^1 alin. (2) trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
(2) Serviciile publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor asigura persoanelor desemnate consiliere si informare cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului pe o perioada de 6 luni.
(3) Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata potrivit art. 97^1 alin. (3).
(4) Acordul persoanei careia urmeaza sa-i fie delegata autoritatea parinteasca se exprima de catre aceasta personal, in fata instantei.
(5) La cerere se ataseaza acte din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1).
(6) Cererea se solutioneaza in procedura necontencioasa, potrivit Codului de procedura civila. Solutionarea cererii de delegare a drepturilor si indatoririlor parintesti se face in termen de 3 zile de la depunerea acesteia.
(7) Hotararea va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.
(8) Pentru situatia prevazuta la alin. (2), dupa ce instanta hotaraste delegarea drepturilor parintesti, persoana in sarcina careia cad ingrijirea si cresterea copilului trebuie sa urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in relatia cu minorul.
(9) Instanta de judecata va comunica o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.

Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Ce documente sunt necesare a fi intocmite cand incredintezi copilul cuiva cat timp esti plecat in strainatate carro carro O prietena pleaca in strainatate la fiica ei cea mare, pentru 6 luni de zile si vrea sa imi lase mie in grija pe fiica cea mica de 11 ani. Ce acte trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pentru bunici pentru incredintarea minorului Medeea3585 Medeea3585 Buna seara, Am custodie definitiva si irevocabila,copilul are 8ani,am plecat in alta tara sa muncesc lasand-ul in grija parintilor mei iar tatal lui imi ... (vezi toată discuția)
Procura pentru un minor mirelaciuntu mirelaciuntu Buna ziua.Am si eu o intrebare;as dori sa plec la munca 6 luni in strainatate si vreau sa las copilul de 15 ani in grija unei surori .Pentru procura in care ... (vezi toată discuția)