avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident într-un mijloc de transport în comun
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident într-un mijloc de transport în comun

Bună ziua,
Pe 30 aprilie tatălui meu i s-a întâmplat un accident stupid în urma căruia are de suferit. Era călător într-un mijloc de transport în comun, stând în picioare, nu aşezat pe scaun. La un moment dat, şoferul autobuzului a pus o frână foarte bruscă şi femeia care stătea pe scaun în dreptul tatălui meu a fost proiectată peste piciorul lui stâng, fracturându-i-l în două locuri. Nici şoferul autobuzului, nici femeia respectivă nu au avut nici cea mai mică reacţie, continuându-şi liniştiţi drumul. La prima staţie o altă doamnă (pe care nu o cunoaştem) l-a ajutat pe tatăl meu să coboare, a sunat la 112 şi a aşteptat până l-a preluat Salvarea. Acum trebuie să stea la pat 6 săptămâni şi nu ştim nici cât va dura recuperarea, ţinând cont că este o persoană în vârstă. În urma incidentului, fratele meu a mers la RAT, a spus ora aproximativă la care s-a întâmplat incidentul şi un amănunt prin care ar putea fi identificat mai uşor autobuzul cu care a călătorit tatăl meu, dar, cu toate acestea, şoferul vinovat nu s-a găsit (sau nu s-a vrut să se găsească). Directorul de la RAT i-a spus să acţionăm în judecată firma pentru recuperarea banilor cheltuiţi pe tratament şi daune morale. Ce şanse avem să câştigăm cu proces cu RAT Craiova (mai ales că, din lipsă de bani, tatăl meu ar vrea să se reprezinte singur în instanţă) şi care ar fi paşii de urmat. Cum se poate deschide un dosar?
Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsuri!
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2014
iulia32, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:35, 12 Mai 2014
Va fi foarte greu ar fi trebuit anuntata politia rutiera exact atunci cand sa petrecut accidentul acum este foarte greu v-as da mai multe detalii dar mie frica sa nu spun prostii asa ca las persoane mai avizate indomenu sa va spuna pasii necesari.
Ce va pot spune este ca si eu am patit un incident asenmanator n urma caruia mam ales cu fracturi de coaste dar nu am facut mai departe tot la fel pentru ca nu am avut reactia sa depun plangere in momentul in care am patit incidentul.
Poate totusi nu este tot perdut avand in vedere ca in general autobuzele de transport in comun sunt dotate cu camere de luat vederi.
Mult succes.
Vă mulţumesc pentru răspuns. Din păcate mijloacele de transport în comun din Craiova nu numai că nu sunt dotate cu camere de filmat, dar condiţiile pe care le oferă sunt extrem de proaste. În momentul accidentului tatăl meu s-a speriat atât de tare încât nu şi-a mai amintit nici numărul de telefon de acasă. A doua zi, la poliţie i s-a spus fratelui meu că ar putea fi găsită persoana care a sunat la 112 şi că aceasta ar putea fi martor. Dar cine ştie. Nu mai avem încredere în nimeni. Suntem pasaţi de la unul la altul. Mă revoltă foarte tare lipsa de reacţie a şoferului. Poate chiar el ar fi trebuit să anunţe Poliţia sau Salvarea. Dar nu a făcut-o. Nu a avut nici pic de omenie. Dintr-un om sănătos şi activ tatăl meu zace acum la pat şi suferă fără să fi avut nici cea mai mică vină.
iulia 32 a scris: " .... În urma incidentului, fratele meu a mers la RAT, a spus ora aproximativă la care s-a întâmplat incidentul şi un amănunt prin care ar putea fi identificat mai uşor autobuzul cu care a călătorit tatăl meu, dar, cu toate acestea, şoferul vinovat nu s-a găsit (sau nu s-a vrut să se găsească). Directorul de la RAT i-a spus să acţionăm în judecată firma pentru recuperarea banilor cheltuiţi pe tratament şi daune morale... ".
Sesizati in scris RAT cu nr. de inregistrare/ data. Firma va fi obligata sa va dea raspuns in 30 de zile. Invocati in sesizare OG nr.27/ 30.01.2002 cu modificarile si completarile ulterioare, art.8, aprobata prin Legea nr. 233/ 23.04.2002 cu modificarile si completarile ulterioare. Precizati amanuntul respectiv, de care amintiti.
Incercati sa gasiti persoana care l-a ajutat pe tatal dvs. sa coboare in statie si/ sau persoane care au fost prezente la data evenimentului, in mijlocul auto. In acest sens dati un anunt in presa locala, indicand ziua, ora, traseul, eventual date despre autobuz (tip, numar, culoare, etc.).
Puteti sesiza ITM, deoarece evenimentul produs ar fi trebuit raportat de catre firma, cercetat si inregistrat ca accident de munca (AM). La sesizare ar trebui atasate niste documente (de exemplu biletul de autobuz, note semnate de catre pasageri si de catre tatal dvs. cu descrierea amanuntita a producerii evenimentului.
Puteti deschide actiune in instanta, dar numai dupa ce detineti documente certe (PV de cercetare eveniment ca accident de munca, note scrise de la martori, demersuri facute de dvs. pentru a afla numele soferului si inregistrarea evenimentului ca AM, biletul de autobuz, certificate medicale si fisa de urmarire evolutie caz medical, etc.) pentru a nu risca sa vi se respinga actiunea in instanta.
In instanta puteti solicita, dupa caz, sa se aprobe o expertiza tehnica judicara in specialitatea protectia muncii si o expertiza medico-legala.
Vă mulţumesc pentru răspunsuri
nu inteleg de ce bagati ITM -ul aici . ce accident de munca ? spune cineva ca accidentatul era salariat in drum spre servici sau de la servici acasa ?

Alte discuții în legătură

Accident de traseu Ionut.ion Ionut.ion Buna seara. As avea si eu nevoie de o lămurire într-o problemă. Spre exemplu, angajatul X se deplasează cu transportul în comun ( RATB din București) ... (vezi toată discuția)
Raspundere rca machis machis Soferul unui autobuz pune o frână puternică şi o persoană cade în interiorul salonului şi se accidentează, îşi fracturează un braţ. Societatea de ... (vezi toată discuția)
Despagubire dupa accident lore9pop lore9pop Acum trei zile am fost implicata intr-un accident, in timp ce ma aflam intr-un mijloc de transport in comun, accident produs din vina celuilalt conducator ... (vezi toată discuția)