Bună ziua,
Pe 30 aprilie tatălui meu i s-a întâmplat un accident stupid în urma căruia are de suferit. Era călător într-un mijloc de transport în comun, stând în picioare, nu aşezat pe scaun. La un moment dat, şoferul autobuzului a pus o frână foarte bruscă şi femeia care stătea pe scaun în dreptul tatălui meu a fost proiectată peste piciorul lui stâng, fracturându-i-l în două locuri. Nici şoferul autobuzului, nici femeia respectivă nu au avut nici cea mai mică reacţie, continuându-şi liniştiţi drumul. La prima staţie o altă doamnă (pe care nu o cunoaştem) l-a ajutat pe tatăl meu să coboare, a sunat la 112 şi a aşteptat până l-a preluat Salvarea. Acum trebuie să stea la pat 6 săptămâni şi nu ştim nici cât va dura recuperarea, ţinând cont că este o persoană în vârstă. În urma incidentului, fratele meu a mers la RAT, a spus ora aproximativă la care s-a întâmplat incidentul şi un amănunt prin care ar putea fi identificat mai uşor autobuzul cu care a călătorit tatăl meu, dar, cu toate acestea, şoferul vinovat nu s-a găsit (sau nu s-a vrut să se găsească). Directorul de la RAT i-a spus să acţionăm în judecată firma pentru recuperarea banilor cheltuiţi pe tratament şi daune morale. Ce şanse avem să câştigăm cu proces cu RAT Craiova (mai ales că, din lipsă de bani, tatăl meu ar vrea să se reprezinte singur în instanţă) şi care ar fi paşii de urmat. Cum se poate deschide un dosar?
Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsuri!
Evenimentul produs poate fi inregistrat ca accident de munca, in conditiile in care in urma cercetarii se constata ca prin franarea brusca, soferul se face raspunzator de dezechilibrarea si accidentarea unei persoane (in speta un calator).
Se incadreaza prin similaritate in prevederile HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.136 al.(12) Accidentul de munca suferit de insotitorii de incarcaturi, personalul de posta de la vagoanele C.F.R., angajati ai unor angajatori care, potrivit legii, sunt obligati sa delege insotitori pentru astfel de incarcaturi, pe mijloace de transport ce nu le apartin, se va inregistra de catre angajatorul raspunzator de organizarea activitatii care a avut ca urmare producerea accidentului sau, dupa caz, in conditiile clauzelor prevazute in documentele incheiate.
In speta, nu este vorba de salariat la alt angajator sau de insotitori ci de pasageri/ calatori in mijloace de transport in comun, situatie in care soferul mijlocului de transport este responsabil pentru securitatea si sanatatea calatorilor. Franarea brusca s-a produs din neatentia soferului, iar responsabilitatea producerii evenimentului revine soferului.
-art.137 Pentru unele situatii neprevazute in prezentele reglementari, cu privire la inregistrarea accidentelor de munca, inspectoratul teritorial de munca sau Inspectia Muncii va stabili modul de inregistrare a accidentului in cauza.
Soferul avea obligatia sa anunte angajatorul asupra evenimentului produs, iar angajatorul in urma sesizarii primite de la copii victimei, sa cerceteze si sa anunte la ITM, producerea evenimentului, respectand astfel prevederile Legii ssm nr.319/ 2006
-art.26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit.f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are
cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
-art.30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
f) accidentul cauzat de activităţi care nu au legătură cu procesul muncii, dacă se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de muncă organizat de aceştia, în timpul programului de muncă şi nu se datorează culpei exclusive a accidentatului.
In speta se aplica mentiunile subliniate in textul de mai sus.
Daca victima sesizeaza politia despre producerea evenimentului, anexand documente medicale, declaratii de la martori, etc. de producere a evenimentului, politia va intocmi dosar de cercetare pentru eveniment rutier.
sorineldobre pentru informarea dvs. in concordanta cu legislatia in vigoare este corect sa apelati la consultarea ITM din judetul dvs.
Raspundere rca
machis
Soferul unui autobuz pune o frână puternică şi o persoană cade în interiorul salonului şi se accidentează, îşi fracturează un braţ. Societatea de ... (vezi toată discuția)