avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salarii

Se da urmatoare situatie : 4 angajati neplatiti de 3-4 ani la o intreprindere intrata in insolventa.

1. Se pot recupera drepturile salariale ?
2. Daca nu, se poate compensa cu o cladire, un teren sau ceva aflat in patrimoniul unitatii respective?
3. In cazul in care se decide deschiderea unui proces impotriva respectivei unitati, acesta trebuie sa se tina la judecatoria unde firma are sediul? (exista sansa ca patronul sa aiba "ceva" relatii la judecatori si tot ce tine de instanta respectiva}

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:56, 9 Mai 2014
Societatea a intrat deja in insolventa?
1. Potrivit art. 64 din Legea insolventei nr. 85/2006, care stabileste regulile generale de inregistrare a creantelor nascute anterior deschiderii procedurii, debuteaza cu o e exceptie, stabilind ca toti creditorii ale caror creante sunt anterioare deschiderii procedurii, vor depune cereri de admitere a creantelor in termenul fixat prin hotararea de deschidere a procedurii, cu exceptia salariatilor, ale caror creante vor fi inregistrate conform evidentelor contabile.Ca urmare a notificarii primite, in vederea recuperarii creantelor detinute asupra averii debitorului, creditorii au obligatia de a depune cererea de admitere a creantelor, indiferent daca acestea sunt stabilite sau nu printr-un titlu. Prin exceptie, creditorii care au calitatea de salariati ai debitorului, vor fi inregistrati in tabelul creantelor din oficiu, dupa cum rezulta din evidenta contabila.

2. Daca a intrat in insolventa ITM-ul nu va poate ajuta prea mult , chiar daca va constata neplata salariilor ...

3. Daca depuneti plângere la ITM sau alte instituţii, sau veti acţiona în instanţă fostul angajator, va puteti continua demersurile de restituire a drepturilor, în paralel cu înscrierea la masa credală.

4. Fondul pentru garantare creantelor salariale asigura plata creantelor salariale care rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.
Suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat. Salariul avut in vedere este salariul mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica in luna in care s-a deschis procedura insolventei. Creantele salariale se suporta pentru o perioada de 3 luni calendaristice.

5. Litigiile de munca se judeca la Tribunal si nu la Judecatorie.
Iar daca a intrat in insolventa, se judeca la Tribunal, iar un eventual litigiu de munca nu mai poate fi introdus, intrucat celelalte proceduri inafara insolventei sunt suspendate.
cio_andrey a scris:

...
3. In cazul in care se decide deschiderea unui proces impotriva respectivei unitati, acesta trebuie sa se tina la judecatoria unde firma are sediul? (exista sansa ca patronul sa aiba "ceva" relatii la judecatori si tot ce tine de instanta respectiva}
....


În anumite situații în care judecarea în bune condiții a unei pricini este pusă sub semnul îndoielii, legea permite strămutarea pricinii la o altă instantă decât cea care, în mod normal, ar fi competentă să o judece.
Strămutarea pricinilor, de la o instanță la alta, intervine în cazurile arătate de lege, ori de câte ori judecata în bune condiții a pricinii la instanța competentă, care a fost sesizată ar putea fi periclitată, datorită unor împrejurări de natură a pune sub semnul îndoielii obiectivitatea şi prestigiul instanței


Codul de procedura civila , art. 140 - Temeiul strămutării
(1) Strămutarea procesului poate fi cerută pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranță publică.

(2) Bănuiala se consideră legitimă în cazurile în care există îndoială cu privire la imparţialitatea judecătorilor din cauza circumstanţelor procesului, calităţii părţilor ori unor relaţii conflictuale locale.
....
Va multumesc pentru raspunsuri. Din raspunsurile dvs am inteles ca:
- deschiderea unui proces nu va ajuta prea mult;
- pot recupera maxim 3 salarii/angajat
As dori mai multe detalii cu privire la intrarea in posesia unor bunuri din patrimoniul unitatii si daca aceasta actiune are mai multe sanse decat recuperarea banilor.

Alte discuții în legătură

Societate in insolventa, salarii neplatite haruka_maruka haruka_maruka Societatea pentru care lucrez a omis sa ne plateasca salariile pe luna iulie, fara niciun motiv, apoi, in septembrie, a intrat in insolventa. Deja este 9 ... (vezi toată discuția)
Firma angajatoare intrata in insolventa, cum imi recuperez banii cuveniti pentru incalcarea drepturilor salariale? irinairina13 irinairina13 Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti ce se intampla in cazul in care fosta firma angajatoare, cu care eram in proces pentru incalcarea drepturilor ... (vezi toată discuția)
Cum se muta un proces? giovani giovani Cum pot muta un dosar de partaj fara copii intr-un alt judet;localitate -dosarul fiind spre final? (vezi toată discuția)