avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Societate in insolventa, salarii neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Societate in insolventa, salarii neplatite

Societatea pentru care lucrez a omis sa ne plateasca salariile pe luna iulie, fara niciun motiv, apoi, in septembrie, a intrat in insolventa. Deja este 9 noiembrie si nimeni nu mai zice nimic de acel salariu, in plus, salariul pe luna septembrie inca nu ni l-am luat, data la care trebuia sa fim platiti fiind 15 ale lunii.
Intrebarea mea e prin ce metoda ii pot constrange sa ne plateasca salariile restante, fiindca sunt sigur ca nici la 15 nov nu ne vom primi salariul pe luna octombrie. Exista vreo modalitate legala prin care ii putem soma ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: LORELA UNGURIANU , Avocat 17:22, 11 Noiembrie 2011
daca societatea e in insolventa va inscrieti pe lista creditorilor . Aflati cine e lichidator. Daca nu s-a inceput procedura, faceti cerere la ITM, un inspector de munca va face verificari la firma si le va pune in vedere sa va achite drepturile neprimite, stabilind si un termen si chiar vor fi sanctionati.
1. Potrivit art. 64 din Legea insolventei nr. 85/2006, care stabileste regulile generale de inregistrare a creantelor nascute anterior deschiderii procedurii, debuteaza cu o e exceptie, stabilind ca toti creditorii ale caror creante sunt anterioare deschiderii procedurii, vor depune cereri de admitere a creantelor in termenul fixat prin hotararea de deschidere a procedurii, cu exceptia salariatilor, ale caror creante vor fi inregistrate conform evidentelor contabile.Ca urmare a notificarii primite, in vederea recuperarii creantelor detinute asupra averii debitorului, creditorii au obligatia de a depune cererea de admitere a creantelor, indiferent daca acestea sunt stabilite sau nu printr-un titlu. Prin exceptie, creditorii care au calitatea de salariati ai debitorului, vor fi inregistrati in tabelul creantelor din oficiu, dupa cum rezulta din evidenta contabila.

2. Daca a intrat in insolventa ITM-ul nu va poate ajuta prea mult , chiar daca va constata neplata salariilor ...

3. Daca depuneti plângere la ITM sau alte instituţii, sau veti acţiona în instanţă fostul angajator, va puteti continua demersurile de restituire a drepturilor, în paralel cu înscrierea la masa credală.

4. Legea nr. 200/2006 a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2007 si de prevederile sale beneficiaza salariatii angajatorilor pentru care starea de insolventa intervine dupa aceasta data.
Fondul asigura plata creantelor salariale care rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.
Suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat. Salariul avut in vedere este salariul mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica in luna in care s-a deschis procedura insolventei. Creantele salariale se suporta pentru o perioada de 3 luni calendaristice.

Multumesc pentru raspunsul prompt !
Problema e alta. Societatea are peste 1.000 de angajati, insa dintre acestia, doar cei care lucreaza in departamentul meu n-au fost platiti, deci suntem cam 20. Mentionez ca s-a decis ca acest departament sa fie inchis de la 15 decembrie. Nu ni s-au oferit nici ale slujbe in cadrul societatii, dar nici nu ne-au trimis un preaviz.
Pot sa-i chem in instanta in nume personal si sa am si castig de cauza ?
Da, fara probleme, va calculati drepturile salariale, eu raman pe varianta cu inspectorul de la ITM, si in urma calculului faceti cerere la Tribunal pt plata drepturilor salariale restante.Nu asteptati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salarii cio_andrey cio_andrey Se da urmatoare situatie : 4 angajati neplatiti de 3-4 ani la o intreprindere intrata in insolventa. 1. Se pot recupera drepturile salariale ? 2. Daca nu, ... (vezi toată discuția)
Firma angajatoare intrata in insolventa, cum imi recuperez banii cuveniti pentru incalcarea drepturilor salariale? irinairina13 irinairina13 Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti ce se intampla in cazul in care fosta firma angajatoare, cu care eram in proces pentru incalcarea drepturilor ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante kartush1977 kartush1977 Salut toti membri forumului si cer ajutorul celor avizati in urmatoarea problema: o ruda se afla in urmatoarea situatie-in noiembrie anul trecut a fost data in ... (vezi toată discuția)