avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete de masa pentru timp partial de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete de masa pentru timp partial de lucru

M-am angajat cu jumatate de norma pt ca inca mai sunt la scoala si lipsesc cateva ore pe zi de la serviciu. Asa a fost intelegerea. Am mai multe intrebari:
1. Pentru jumatate de norma nu trebuia sa primesc tichete de masa?
2. Daca semnez un act aditional in care programul de lucru este integral si orele care le lipsesc sa imi iau concediu fara plata sau concediu de studiu. (ar fii cam 5 zile pe luna) in ce sens ma avantajeaza sau dezavantajeaza acest lucru? inteleg ca o sa am salariul mai mare+ tichete de masa, dar zilele in care imi iau concediu fara plata ? trebuie sa merg eu la pensie, somaj, etc ca sa-mi platesc taxele pt aceste zile?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 17:58, 11 Mai 2014
1. Pentru jumatate de norma nu trebuia sa primesc tichete de masa?


Numai daca la acest loc de munca aveti functia de baza.

2. Daca semnez un act aditional in care programul de lucru este integral si orele care le lipsesc sa imi iau concediu fara plata sau concediu de studiu. (ar fii cam 5 zile pe luna) in ce sens ma avantajeaza sau dezavantajeaza acest lucru? inteleg ca o sa am salariul mai mare+ tichete de masa, dar zilele in care imi iau concediu fara plata ? trebuie sa merg eu la pensie, somaj, etc ca sa-mi platesc taxele pt aceste zile?


CFP nu constituie vechime in munca si nici stagiu de cotizare la somaj, pensie si sanatate. In perioada cat aveti CFP, puteti sa incheiati contracte de asigurare cu Casa de Pensii, Casa de Sanatate si AJOFM-ul.

Concediul de studii se acorda in baza prevederilor din Codul muncii si in conditiile stabilite prin CCM la nivel de unitate sau in reg.intern al angajatorului.

Din Codul Muncii
Art. 154
(1) Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala.
(2) Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.

Art. 155
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Art. 156
(1) Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).

Art. 157
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1).

Art. 158
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.

Art. 194
(1) Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori.

Art. 195
(1) Angajatorul persoana juridica care are mai mult de 20 de salariati elaboreaza anual si aplica planuri de formare profesionala, cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
(2) Planul de formare profesionala elaborat conform prevederilor alin. (1) devine anexa la contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate.
(3) Salariatii au dreptul sa fie informati cu privire la continutul planului de formare profesionala.

Art. 196
(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Art. 197
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.



Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Tichetele de masa sunt reglementate prin Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa. Legea tichetelor de masa.

Conform legii tichetelor de masa, acestea pot fi acordate fiecarui angajat cu contract individual de munca, cate 1 tichet de masa in valoare de 9.35 lei, pentru fiecare zi lucratoare efectuata - adica aproximativ 200 de lei lunar (pentru o medie de 22 de zile lucratoare pe luna).

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 657, din 25 octombrie 2013 au fost publicate
Ordinul Ministerului Muncii nr. 2209/2013 privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2013 si
Ordinul Ministerului Muncii nr. 2210/2013 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2013.

Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2014
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de studii. Allex27 Allex27 Buna ziua. Lucrez intr-un depozit alimentar iar in acelas timp urmez si cursurile unei facultati la Fr (primul an). Peste doua saptamani urmeaza sesiunea iar ... (vezi toată discuția)
Co fara plata pentru formare profesionala cris2279 cris2279 Buna ziua, As avea cateva intrebari legate de acest concediu: 1. Care este procedura de justificare a acestui co (angajatul trebuie sa demonstreze cu acte ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii dragos79 dragos79 Buna seara. Am si eu o intrebare. Sunt medic si lucrez la o firma privata. Pentru a putea sa-ti iei dreptul de libera practica anual trebuie sa strangi ... (vezi toată discuția)