Situatia este urmatoarea: copilul meu este in tara, la bunicii lui. Eu sunt stabilita intr-o tara iar tatal lui in alta tara. Doresc peste 2 luni sa aduc copilul la mine. Am vorbit cu tatal copilului si este de acord sa imi semneze actele necesare pentru a-i face singura pasaport si a iesi cu copilul din tara, insa el nu poate veni in Romania si ne-am gandit sa faca aceste acte in tara unde este si sa mi le trimita. Doresc sa va intreb daca este necesar sa mearga la consulatul din tara unde locuieste sa faca acele acte sau se poate si pe alta cale, mai aproape, la un notar? Se poate mentiona sa fie valabile pe o perioada mai mare de timp, de cativa ani, ca sa nu trebuiasca sa procedam asa in fiecare an cand ma intorc cu copilul in Romania? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua,
Da, atat tatal cat si dumnevoastra puteti sa formulati acele procuri la orice notariat aratand persoana imputernicita sa faca pasaport si sa insoteasca minorul.
Actele se trimit in original in tara, se duc la traducator autorizat si se legalizeaza la notar si in Romania.
Perioada de timp o stabiliti de comun acord.
Dupa ce tatal face actele in tara unde este poate sa mi le trimita mie in tara unde sunt, ca sa le am atunci cand voi merge in Romania? Apoi eu trebuie sa le duc la traducator autorizat si sa le legalizez in Romania, pentru ca eu voi insoti copilul la iesirea din tara.
Nu merge la orice notar, depinde de notar. E nevoie de o procura autentica si nu toti notarii autentifica, unii doar legalizeaza. Depinde de tara si legislatie.
Trebuie procura autenticas. O poate da in orice limba, ca sa nu mai traduceti. dar trebuie apostilata.
Am revenit cu alte intrebari legate de acest subiect,, daca ma puteti ajuta. Apostila se aplica acolo in tara unde este tatal pe documente, el trebuie sa mearga sa puna acea apostila de la Haga dupa ce face actele la notar? Am inteles ca sunt 2 tipuri de acte, nu se poate trece totul intr-un singur act: procura pentru eliberarea pasaportului de catre un singur parinte si declaratia prin care un parinte isi da acordul ca sa poata calatori celalalt parinte singur cu copilul? Peste tot pe unde am citit pe net in acea declaratie trebuie trecute datele copilului din pasaport insa daca el nu are inca pasaport si urmeaza sa ii fac, poate trece CNP-ul lui? Mentionez faptul ca, copilul, are pasaport insa este expirat