Am imprumutat un prieten cu o suma de bani,am facut un act de mana in care ambele parti si un martor au semnat ,stabilind clar data pana la care banii vor fi restituiti integral.Aceasta data este 01.mai.2014,iar eu nu mi-am primit banii.
In acelasi act am stabilit ca prietenul meu garanteaza cu auto personal,si ca daca pana la data de 1 mai nu restituie suma,masina lui trece in proprietatea mea.
Ce trebuie sa fac eu acum ? vreau fie sa-mi primesc banii,fie sa intru in osesia masinii lui.Va rog sfatuiti-ma ce sa fac .
Multumesc
Daca nu am postat unde trebuie,rog moderatorul sa mute la locul potrivit
In primul rand notificati-l in scris cu privire la implinirea termenului contractual cu aratarea consecintelor juridice in caz de neindeplinire a obligatiilor contractuale. Notificarea se face si se transmite prin intermediul unui avocat sau executor judecatoresc.
In cazul in care nu se rezolva situatia va fi necesara sesizarea instantei de judecata cu o actiune in pretentii sau o ordonanta de plata in functie de inscrisurile pe care le detineti.
Bună ziua,
Subscriu comentariului de mai sus, respectiv acțiune civilă, având în vedere faptul că actul de împrumut a fost făcut de mână și nu în formă autentică. În atare condiții dacă nu vă restituie de bună voie împrumutul, trebuie mai întâi să obțineti o hotărâre judecătorească prin care să-l obligați pe debitor la restituirea împrumutului.
Nu puteți să deveniți de asemenea proprietarul autoturismului, dacă debitorul nu este de acord sau refuză acest lucru și în lipsa unei hotărâri judecătorești. Clauza din actul respectiv care privește autoturismul nu ține loc de act de vânzare cumpărare în lipsa documenteleor aferente oricărei vânzări de bunuri mobile cu sunt autoturismele.
Multumesc tuturor ptr raspunsuri.Inteleg ca a-l soma si apoi sa-i intentez proces ar fi primii pasi.Si in cazul in care el refuza in continuare ce se poate face? intreb fiindca teoretic pare simpla treaba cu garantia(un autoturism in cazul de fata),dar cum se concretizeaza in practica?
Cu siguranta daca el nu vrea sa restituie banii,nu va renunta nici la masina de buna voie.Plus ca intre timp el o poate vinde,deci se pare ca va fi greu sa-mi recuperez banii.
Imprumut notar
ionutt50
Buna ziua.Am imprumutat cu contract la notar un prieten pentru 30 zile ultima zi find 31 10 2014,acesta nu are bani s-a m-i restituie,in contract se specifica ... (vezi toată discuția)