SerbanGabriel a scris:
.... .... Sigurul lucru de valoare care a ramas este masina, pe care tatal vrea sa o pastreze, fara ca noi sa beneficiem cumva de foloasele ei. Ce putem face in aceasta situatie?
1.
Mentionez ca in trecut familia mea a avut un apartament pe care l-a vandut luand o suma mare de bani care au fost pusi in contul tatalui meu. In urma primiri acestor bani tatal meu si-a platit ratele la banca care ii ramasesera, in timp ce mama mea nu a beneficiat de acest lucru, ramanand cu datorii. .
Ar trebui sa detaliati si provenienta acelui apartamanet: era al tatalui dinainte de casatorie, a fost cumparat in timpul casatoriei cu pretul achitat in tot sau in rate? De unde proveneau banii pentru apartament, ca puteau fi si dintr-o mostenire sau sa inlocuieasca un bun propriu al tatalui?
Datoriile mamei la care faceti referire: ce fel de datorii sunt: rate la banci (cand s-a imprumutat) altfel de datorii?
2.
Si s-a achizitonat o masina in valoare de 10.000 euro pentru unul dintre copii, in vederea in care celalalt deja primise o masina. Masina a fost trecuta pe numele tatalui datorita asigurarii..
Nu are relevanta faptul ca masina a fost trecuta pe numele tatalui datorita asigurarii, conteaza proprietarul din acte, in speta tatal. Daca masina a fost cumparata in timpul casniciei, teoretic este bun comun. Dar, in functie de raspunsurile la nr. 1, masina poate fi bun propriu al tatalui si atunci nu mai intra in masa partajabila.
3.
o parte din acei bani, o suma mica, s-a cheltuit in folosul familiei, iar restul de bani "s-au evaporat"....
Tot in functie de raspunsurile de la nr. 1 mama are nesansa ca suma de bani sa nu intre in masa bunurilor partajabile.
4.
eu impreuna cu mama si fratele stam cu chirie, iar tatal nu contribuie cu nimic la platile pe care le suportam.
Asta ma face sa ma gandesc la faptul ca apartamentul la care faceti referire la nr. 1 era bun propriu al tatalui. Spuneti ca tatal e plecat de 5 luni. Dar pana acum 5 luni unde ati locuit? O familie normala cu copii nu ar alege sa-si vanda casa, iar din suma mare de bani din vanzare sa nu-si cumpere o casa mai mica/ieftina, ci masina, sa se mute cu chirie,si restul banilor sa-i cheltuie. Ceva nu se leaga in povestea asta.
Deoarece unul dintre copii a primit deja o masina, ulterior si celalalt, deduc faptul ca dv copiii sunteti majori. Majori fiind, trebuie sa va descurcati. Si este normal ca tatl sa nu suporte cheltuieli, din moment ce nu mai locuieste acolo.