avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept la mostenire-investitie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept la mostenire-investitie

Buna ziua. Mama mea are urmatoarea problema: Ea si cu 2 surori au mostenit o casa batrineasca.(una dintre surori a decedat si descedentul acesteia este un baiat). Casa a fost ingrijita de 2 dintre surori cind erau mai tinere. De citiva ani nu au mai putut face nimic si casa a inceput sa se deterioreze, geamurile s-au stricat, usa nu se inchide bine, peretii au crapaturi mari. Mama mea vrea sa renoveze casa, dar fiul sorei decedate nu vrea sa investeasca nici un ban, in schimb vrea sa faca profit. Exista vreo posibilitate ca mama mea sa-si scoata banii cheltuiti cind or sa vinda casa sau atunci cel care nu a vrut sa investeasca nimic va avea acelasi drepturi ca si ea? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Rose06 , utilizator 09:44, 13 Mai 2014
Daca efectueaza aceste investitii, in timp ce sunt proprietari in indiviziune, fara sa fi facut partaj judiciar, atunci acestea profita ambilor proprietari, adica inclusiv fiului surorii decedate.
Ar putea formula, eventual, actiune in pretentii impotriva acestuia.
Ar trebui solicitata iesirea din indiviziune pe cale amiabila (in fata unui notar) sau in fata instantei.
Daca ar exista intelegere intre mama dvs. si nepotul dansei, asa ar fi si normal si legal sa recupereze banii investiti in reparatii; dar, avand in vedere atitudinea nepotului dansei, este foarte probabil ca acesta, la momentul "vanzarii" sa revendice exact aceleasi drepturi ca si mama dvs.! In aceasta situatie, fie mama solicita iesirea din indiviziune si atribuirea casei respective cu plata unei sulte ulterioare catre cealalta sora si nepot si, ulterior, poate sa faca si investitiile ce se impun, fie, sfatul meu este sa nu investeasca nimic ptr ca atunci cand se va vinde casa respectiva (daca exista consensul celorlalti) sa nu aibe vreo alta suma de recuperat de la ceilalti doi mostenitori!
Va multumesc frumos pentru raspnusuri. Nepotului nu i s-a cerut niciodata sa plateasca impozit sau asigurare la casa, dar acum este vorba de bani multi pt. a o renova. O sa incercam pe cale amiabila cum ati spus dumneavoastra, pentru ca suntem rude, dar daca nu ajungem la nici o intelegere, atunci o sa cerem ajutorul unui avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor urgent: nepotii pot fii desmosteniti? speranta2011 speranta2011 Buna ziua, am o intrebare urgenta: o bunica poate sa isi desmosteneasca nepotii obligindui sa vinda apartamentul la care sunt coproprietari impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Bn seara am și o intrebare .mama mea a cumpărat prin contract ... leo02 leo02 Bn seara am și o intrebare .Mama mea a cumpărat prin Contract de Vanzare un imobil de la mama și tatăl ei cu 2 surori si un nepot, fără să aibă cote ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu probleme bojoga veronica bojoga veronica Buna ziua! Sa facut succesiunea dupa tata care s-a impartit la 4 frati si mama,un frate a decedat dupa care a decedat mama.Eu si o sora vrem sa ... (vezi toată discuția)