avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Returnare indemnizatie concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Returnare indemnizatie concediu

Lucrez in sistemul bugetar si am urmatoarea situatie: in lunile ianuarie, februarie si martie am fost in concediul medical. Cu 1 aprilie mi-am facut cerere de concediu de odihna pe anul 2014 pana in data de 12 mai. In data de 12 mai am facut cerere de pensionare anticipata.
Trebuie sa returnez indemnizatia de concediu de odihna?
Eventual daca imi puteti preciza si un temei legal
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 13 Mai 2014
Codul muncii prevede ca durata CO este proportionala cu perioada lucrata.
Daca ati efectuat mai multe zile de CO, la incetarea CIM trebuie sa returnati cota parte din indemnizatia incasata.
Prevederi in acest sens ar trebui sa aveti si in CCM.

Codul muncii:
ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Intrucat lucrati in secorul bugetar, va sunt incidente prevederile HG 250/1992, care ddispune ca, in cazul în care, după ce salariatul a efectuat concediul de odihnă, contractul său de muncă a încetat din anumite motive, acesta este obligat să restituie unităţii partea din indemnizaţia de concediu corespunzătoare perioadei nelucrate din anul pentru care i s-a acordat acel concediu.

De asemenea, art.256 alin.1 C.mun. prevede ca, salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile de concediu de odihna mihaela david mihaela david Daca un salariat efectueaza tot concediul de odihna la care are dreptul intrun an si apoi se pensioneaza i se imputa zilele de concediu? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru salariat care se pensioneaza la limita de virsta olarasu ileana olarasu ileana Pe12.11.2015 salariatul se pensioneaza la limita de virsta.A efectuat concediul de odihna pentru intreg anul 2015.Angajatorul poate sa-i impute diferenta de ... (vezi toată discuția)
Dreptul co georgix georgix directorul unei firme a depus cerere de incetare a raporturilor de munca in luna martie 2008( are si calitatea de pensionar) si cere sa i se acorde co pe tot ... (vezi toată discuția)