directorul unei firme a depus cerere de incetare a raporturilor de munca in luna martie 2008( are si calitatea de pensionar) si cere sa i se acorde co pe tot anul 2008. este corect???????
TITLUL III - Timpul de muncă şi timpul de odihnă
CAPITOLUL 3 - Concediile
SECTIUNEA 1 - Concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor
Art. 140. [durata concediului de odihnă]
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Atentie la calculul zilelor de CO care- i revin. In functie de contractul incheiat - fiind pensionar era cu norma intreaga? Calculati in functie de perioada lucrata si proportional cu activitatea prestata.
buna ziua,
am si eu o nelamurire in legatura cu calculul concediului de odihna.
Am avut la o societate un slariu de baza de 1000 ron , pe langa acesta am beneficiat de comision considerat prima impozitata,in fiecare luna.
Am incetat contractul de munca la data de 21 martie 2008, revenind cu 1 martie din concediu de maternitate inceput in noiembrie 2006.din 10 iulie pana pe 13 noiembrie 2006 am avut concediu prenatal.
La incetarea raportului de munca , am depus cerere pt plata indemnizatie de concediu de odihna aferent anului 2006 si 2005.
Au gasit 2 zile de co neefectuate in 2006 din 12 zile la care aveam dreptul.
Le-am cerut recalcularea si mi-au trimis si a 3 oara acelasi raspuns.Am cerut recalcularea deoarece stiam ca pe 2005 nu efectuasem tot concediul ,si de la contabilitate mi se spusese ca il pot lua la inceputul anului 2006, dar ei mi-au calculat zilele luate in 2006 ca fiind din co din 2006 si nu rest neefectuat pe 2005.
Pt ca nu ne-am inteles, am trimis o petitie la ITM Vrancea.
Am primit raspuns ca au gasit dupa statele de plata(nesemnate de mine) , cereri de concediu si alte documente, ca efectuasem 1 zi co in 2005 din 22 si 10 zile co in 2006 din 12.
Nelamurirea mea este urmatoarea:
pe statul de plata primit in martie 2008 , 2 zile co erau 98 ron. Pt 23 zile co acum mi-au trimis 790 ron. Ceva nu e in ordine la ultima suma?
Am cerut explicatii si raspunsul a fost ca in statul de plata pe martie , era si o prima de 150 ron de o 8 martie si deducere fiscala pt copil si de aceea aveam cuantumul zilnic mai mare.
Daca mi s-a calculat cu tot cu prima , cuantumul zilnic pe martie , de ce nu mi se pun la calcul si celelalte prime lunare primite in 2005 si 2006?
Adica se plateste la salariu realizat, nu la salariu de baza, asa este?