avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... D elegare din Romania in Franta (intracomunitar) ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

D elegare din Romania in Franta (intracomunitar) muncitori din sectorul constructiilor

In cazul delegarii din Romania in Franta [intracomunitar (in cadrul Uniunii Europene)] municitori din sectorul constructiilor (firma din Romania), de ce aprobari si documente este nevoie si care sunt taxele si alte costuri ce vor face obiectul acestor delegari, eventual si ce cadru legislativ trebuie respectat, din Romania, respectiv din Franta, dar si din U.E. ?!? Ce salariu minim trebuie asigurat celor care vor fi delegati ?!?
Ce demersuri oficiale din punct de vedere legal implica situatia adusa in discutie ?!?
Cel mai recent răspuns: Mihail_POPA , utilizator 13:05, 13 Mai 2014
Pentru a va furniza informatiile solicitate, am nevoie sa stiu daca firma din Romania este o societate de constructii care lucreaza pentru un proiect in cadrul UE sau este vorba de agent de munca temporara.
Un document al Uniunii Europene ar fi : Ghidul practic al lucratorilor detasati in UE.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
Alina Tomescu, Consultant resurse umane
Multumesc de raspuns d-ra "Alina CRACIUN 10".
Daca nu am fost destul de explicit, reiau pe varianta mai completa :
O firma de constructii din Romania are sansa de a primi un contract pentru a ridica un hotel de la zero si a-l preda la cheie in Franta.
Probabil ca se poate considera Proiect in cadrul U.E. !
Sau poate ca nu, depinde probabil si de contractul semnat intre firma si beneficiarul francez, ori de sursa de unde provine finantarea platii constructiei.
Pentru a putea face lucrarile necesare din Franta va trebui sa transfere forta de munca din cadru personalului firmei de constructii cu sediul in Romania.
In acest caz care ar fi raspunsurile la intrebarile anterioare ?
Va fi cazul ca muncitorilor delegati pentru a munci la finalizarea contractului primit pentru Franta sa primeasca plati compensatorii diverse ? Au dreptul si la diurna zilnica ?
Probabil ca si asigurarile de sanatate sunt cu forme specifice speciale ?
Ce prevederi sunt explicate in "Ghidul practic al lucratorilor detasati in U.E.", strict la subiectul prezentat, cu detaliile anterioare, pentru respectarea legalitatii ?
Orice raspuns punctual explicit, conform legalitatii nationale si intracomunitare, este binevenit si apreciat. Va multumesc anticipat tuturor celor ce alocati putin timp din cel personal.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
Mihail_POPA, utilizator
1. Nu confundati delegarea cu detasarea.. Ghidul in cauza se refera la detasare si nu la delegare .

2. Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

3. In cazul in care salariatul urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3) C.mun., precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

4. Daca se detaseaza , atunci altfel se pune problema decat in cazul delegarii.
Va multumesc mult pentru raspuns d-le Cornel VASILE (FreeElis).
Voi comunica persoanei de la firma in cauza ca sa fie atenta la detaliile pe care le-ati precizat, in special la prevederile noului Cod al Muncii din Romania, dar si la precizarile legislatiei din Franta referitoare la destasurarea activitatii intracomunitar, pentru a avea cadrul legal corespunzator, evitand neplacerile posibile, ce ar putea aparea, in cazul omiterii informatiilor utile, ce ajuta pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii in alta tara din U.E. a firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. in ce conditii pot lucra angajatii unei firme romanesti ... altikon@gmail.com altikon@gmail.com Buna ziua. In ce conditii pot lucra angajatii unei firme romanesti la un punct de lucru, ( al acestei firme ), deschis in Franta si ce acte trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Plecare in franta cu muncitori din romania elam elam buna dimineata! firma noastra are o lucrare in Franta pentru o luna de zile si o sa mearga acolo cu 25 de muncitori. ce cadru legal avem d.p.d.v. al ... (vezi toată discuția)
Deschidere punct de lucru in franta marieta69 marieta69 Buna ziua. Un SRL din Ro - act . constructii imobile - isi deschide un punct de lucru in FR- deoarece nu poate obtine formularul A1.In acest context cum se ... (vezi toată discuția)