avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pierdere de apa la spargerea unei tevi comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pierdere de apa la spargerea unei tevi comune

As vrea sa ma ajutati cu sfaturi legate de urmatoarea problema:
s-a spart o teava comuna de apa chiar in dreptul apartamentului pe care il detin intr-un bloc (mentionez ca nu locuiesc acolo) Imediat ce mi s-a semnalat ca exista o scurgere de apa m-am deplasat la apartament si am constatat incidentul. Problema este ca administratorul vrea ca eu sa platesc toata pierderea de apa din bloc (aprox. 180 mc) ceea ce este foarte mult. Care ar fi modalitatea de solutionare a problemei?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:34, 13 Mai 2014
Daca spartura este pe teava comuna, nu trebuie sa platiti dv. aceasta apa, ci ea se repartizeaza la "pierderi" tuturor locatarilor.
1. Nu are importanta faptul ca nu locuiti in acel apartament.
2. Conf. art. 43 din HG. 1588/2007 cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiiIor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia ...reparatii conducte de distributie si coloanele instalatiilor de apa
Art. 45. — Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar, calculata in functie de suprafetele utile ale tuturor apartamentelor si ale spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta.
Atat timp cat cheltuielile de reparatii la spatiile comune sunt suportate de catre toti proprietatii in functie de cota parte indiviza, in mod logic si pierderile genrate de partile comune se calculeaza la fel.
In concluzie:
- daca „administratia” in marinimia ei repartizezaza costurile reparatiei si a apei pierdute doar dvs., va trebui sa contestati in termen de 10 zile de la afisarea LP aceaste cheltuieli, temeiul legal fiind art. de lege aratate mai sus de catre @m_ella2005;
- nu trebuie sa va grabiti sa achitati aceste costuri;
- as. prop. se complica, dar si dovedeste ca nu lucreaza cat de cat profesionist, acum cand toata lumea stie ce inseamna costuri proprii si costuri comune;

Bine ar fi daca ati discuta cu presedintele as. prop. acum, adica inaintea de efectuarea si repartizarea costurilor pe lista de plata, pentru ca altfel lucrurile se complica in sensul ca daca repartizarea costurilor se face pentru apt. dvs, o sa trebuiasca sa contestati, ei o sa fie nevoiti sa faca tot felul de miscari si redirijari, sa puna costurile la comun si in final sa recupereze sumele deja platite, undeva prin luna decembrie a.c. ... Chiar merita sa-i intrebati daca chiar merita atata zbucium.
Daca insa nu au sa fie de acord cu repartizarea costurilor „la comun”, cred ca singura solutie este sa-i actionati in instanta. Nici in aceasta situatie nu achitati nimic, desi legea zice altceva. In acest caz recuperarea sumelor cheltuite se va recupera, functie de cum se misca instanta, adica dupa un an sau poate chiar mai mult.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt obligata ?? aris_24 aris_24 Buna! Eu am fost plecat cu toata familia din tara pe mai multe luni si am facturi la intretinere cu zero persoane si am de platit pe luna in jur la 20 ron as ... (vezi toată discuția)
Costuri reparatie si desfundare coloana pluviala ...cine suporta ? citaro citaro Buna ziua, ma numesc Sandu și locuiesc într-un bloc cu patru etaje și sase scări...de curând la scara noastră a fost reparata terasa...costurile ... (vezi toată discuția)
Teava cet avariata aggie aggie Buna ziua! Sunt proprietara unui apartament cu centrala termica proprie. Unul dintre vecinii de pe aceeasi coloana inca este racordat la CET. Teava de la CET ... (vezi toată discuția)