avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ajutor cadastru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ajutor cadastru

Buna ziua!
Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:
Am mostenit un teren agricol pe care doresc sa il vand. In urma unor redelimitari teritoriale el apartine comunei X. Am pregatit actele de cadastru dar am primit respingere pe motiv ca in baza de date cadastrala el apartine comunei Y. Am vorbit cu primarii celor 2 comune si mi-au spus ca terenul in cauza a facut parte dintr-un schimb de terenuri intre cele 2 comune. Primarul comunei Y este dispus sa imi elibereze adeverinta ca terenul apartine comunei Y doar cu conditia ca primarul comunei X sa elibereze un act prin care declara si el ca terenul apartine comunei Y. Primarul comunei X refuza acest lucru.
Cum sa procedez? In baza adresei de la oficiul cadastral pot face o cerere catre prefect sa dea dispozitie primarului X sa-mi dea acea declaratie?
Va multumesc!
In primul rand ar trwebui sa atacati solutia de respingere in termenul legal, iar intre timp puteti face si petitie la Prefect, dar sa aveti si motivul scris al Primarilor pentru refuzul de a va elibera adeverintele necesare.
Buna ziua.
Ar fi interesant de stiut pe ce temei legal vi s-a respins cererea, respectiv ce se invoca in Nota de respingere intocmita de inspectorul de la OCPI.
De asemenea, nu ati precizat cine a "redelimitat" zona. Daca e procedura de implementare a cadastrului general, sunt incidente dispozitiile OMAI 534/2001, iar persoanele responsabile sunt cele din comisia de delimitare.
" 4. Delimitarea cadastrala a unităţilor administrativ-teritoriale
4.1. Prevederi generale
4.1.1. Delimitarea cadastrala a unităţilor administrativ-teritoriale reprezintă operaţiunea de baza prin care se identifica, se măsoară la teren şi se oficializeaza limitele unităţilor administrativ-teritoriale, conţinând punctele de frangere şi traseele hotarului unei unităţi administrativ-teritoriale, precum şi limitele intravilanelor din respectiva unitate administrativ-teritorială. Aceasta lucrare se executa obligatoriu înaintea începerii lucrărilor de introducere a cadastrului general pe o unitate administrativ-teritorială.
4.1.2. Stabilirea liniei de hotar şi a denumirilor unităţilor administrativ-teritoriale se face în conformitate cu prevederile Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România, republicată, cu modificările ulterioare. Limitele intravilanelor se stabilesc conform planurilor urbanistice generale întocmite şi aprobate potrivit prevederilor legale. In cazurile în care nu s-au aprobat planuri urbanistice generale, limitele intravilanelor vor fi cele existente la 1 ianuarie 1990, conform Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările ulterioare.
4.2. Operaţiuni de delimitare
4.2.1. Pentru realizarea delimitărilor cadastrale se vor executa următoarele:
a) constituirea comisiei de delimitare cadastrala, denumita în continuare comisie, şi aprobarea componentei acesteia, prin ordin al prefectului;
b) parcurgerea la teren a traseului hotarului teritoriului unităţii administrative şi stabilirea punctelor de hotar care vor fi materializate;
c) materializarea punctelor de hotar cu borne de suprafaţă utilizate pentru punctele de triangulaţie de ordinul V şi cu borne subterane tip 2, conform anexei nr. 9. Mărcile pentru bornele de suprafaţă se inscripţionează conform anexei nr. 10.
d) executarea măsurătorilor pentru determinarea coordonatelor punctelor de hotar;
e) calculul coordonatelor punctelor de hotar;
f) întocmirea actelor de confirmare cu acordul membrilor comisiei de delimitare cadastrala şi al delegaţilor unităţilor administrativ-teritoriale vecine (anexa nr. 13);
g) întocmirea dosarului de delimitare cadastrala şi marcarea hotarelor administrative.
4.2.2. Comisia de delimitare cadastrala are următoarea componenta: primării şi secretarii consiliilor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale implicate în operaţiunea de delimitare cadastrala, delegatul O.J.C.G.C. si, după caz, delegatul organului abilitat în problemele de urbanism şi amenajarea teritoriului. Componenta comisiei se aproba prin ordin al prefectului. In comisie de recomanda convocarea unor localnici care cunosc traseul hotarului, fără ca aceştia sa fie nominalizaţi în ordinul prefectului pentru stabilirea componentei comisiei. La stabilirea hotarului administrativ pot fi invitaţi, dacă este cazul, delegaţi desemnaţi de titularii cadastrelor de specialitate şi proprietari de mari suprafeţe de teren.
4.2.3. Înaintea începerii lucrărilor de delimitare cadastrala delegatul O.J.C.G.C. împreună cu primarul procedează la convocarea comisiei, care are obligaţia sa studieze (înainte de parcurgerea terenului) întreaga documentaţie existenta referitoare la ultima delimitare cadastrala.
4.2.4. Consiliul local care doreşte sa îşi delimiteze teritoriul va comunica în scris (anexa nr. 11), cu aviz de confirmare, consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale vecine, cu minimum 15 zile înainte, data, ora şi locul de întâlnire pentru a proceda la operaţiunea de delimitare cadastrala. Consiliul local al unităţii administrativ-teritoriale vecine este obligat sa îşi delege membrii comisiei care vor participa la stabilirea hotarului."
Dar colegul Gabescu are dreptate, ar fi bine sa va grabiti sa nu decadeti din termenul de 15 zile de la pronuntarea incheierii.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
godspeed, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren extravilan faneata Dragos1109 Dragos1109 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac in conditiile in care detin un teren cumparat inainte de 2013, extravilan-faneata. Vreau sa-l vand dar ... (vezi toată discuția)
Mutarea unui teren din intravilan in extravilan Radu70 Radu70 Buna ziua. Detin un teren care a fost cumparat si la care a fost facuta intabulare in 2007. La intabulare terenul avea 900 mp intravilan, restul extravilan. ... (vezi toată discuția)
Poate o primarie de comuna sa faca schimb de terenuri cu o persoana fizica? cri_secret_ina cri_secret_ina As dori sa stiu daca se poate efectua un schimb de teren intre primarie si o persoana fizica,cetatean al respectivei comune. Daca da,in ce conditii si mai ... (vezi toată discuția)