avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Risc maternal sau concediu medical?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Risc maternal sau concediu medical?

buna ziua,
sotia mea este insarcinata cu gemeni si a avut deja 2 internari. i s-a spus sa stea la pat si sa ia concediu de risc maternal.
salariul brut este de 1700 lei.
ce este mai avantajos-concediul medical sau de risc maternal?
ce suma primeste pt fiecare caz in parte?
multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:03, 29 Mai 2014
Angajatorl dvs. trebie sa va calculeze si sa va platesca indemnizatia pentru concediu medical pe care apoi o recupereaza de la Casa OPSNAJ.
problema lor este ca cu recuperarea banilor pe medicale. am inteles ca ei platesc decat 5 zile de medicale si restul ii recupereaza, dar de unde?
deci nu se pune problema sa fiu si eu tot la Opsnaj. e problema lor cum isi recupereaza banii. de la Opsnaj mi s-a spus la telefon ca angajatorul tb sa depuna medicalele la casa de sanatate si acolo se face decontarea. asa e?
1. Am revazut toate mesajele dvs. si mi-am dat seama ca raspunsul nu este asa de usor de dat.

2. Am rugat o colega mai priceputa sa va raspunda.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. Angajatorul dvs. e obligat sa va plateasca indemnizatia de concediu medical asa cum plateste pentru toti angajatii.
Daca beneficiati de concediu de risc maternal sau de maternitate, sumele se suporta din FNUASS (Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate).
Pentru un concediu medical obisnuit, angajatorul suporta doar indemnizatia aferenta zilelor lucratoare cuprinse in primele 5 zile calendaristice din perioada de concediu medical inscrisa pe certificatul medical initial. Indemnizatia pentru urmatoarele zile din primul certificat si pentru certificatele ulterioare emise in continuarea primului certificat se suporta din FNUASS.
2. Nu e problema dvs. cum isi recupereaza angajatorul sumele achitate catre dvs.
3. Angajatorul va depune la casa de sanatate o cerere de restituire a sumelor achitate catre angajati din suportate din FNUASS, insotita de mai multe documente. Compartimentul financiar trebuie sa cunoasca procedura. Casa de sanatate va verifica documentele si, daca toate actele sunt in regula, va aproba restituirea sumelor catre angajator.
Nu are importanta la ce casa de sanatate sunteti dvs. asigurata sau la ce casa are medicul de familie contract.
4. Spuneti angajatorului ca e problema lui sa-si recupereze sumele (e drept ca e mai complicata cu OPSNAJ !) fara sa va implice pe dvs.


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2006:

ART. 77
(1) Sumele reprezentând indemnizaţii plãtite de cãtre angajatori asiguraţilor, care depãşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivã, se recupereazã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate din creditele bugetare prevãzute cu aceastã destinaţie.
(2) Pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizaţii achitate care depãşesc obligaţia lunarã de platã a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, angajatorul depune la registratura casei de asigurãri de sãnãtate solicitarea scrisã conform modelului prevãzut în anexa nr. 12, la care se ataşeazã Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevãzut în anexa nr. 18, precum şi, dupã caz, dovada achitãrii contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, pentru perioada anterioarã pentru care se solicitã restituirea.
(3) Cererea va fi analizatã de compartimentul de specialitate din cadrul casei de asigurãri de sãnãtate, care va întocmi referatul de propunere spre aprobare a cererii de restituire sau, dupã caz, de respingere cu motivarea acesteia, referat avizat de personalul împuternicit sã exercite viza CFP.
(4) Referatul prevãzut la alin. (3), semnat de directorul executiv al Direcţiei management şi economicã, va fi supus aprobãrii preşedintelui-director general, conform modelului prevãzut în anexa nr. 13.
(5) Pe baza referatului aprobat se întocmesc: ordonanţarea de platã, ordinul de platã, borderoul ordinelor de platã prevãzut în anexa nr. 14 sau, dupã caz, comunicarea de respingere a plãţii prevãzutã în anexa nr. 15. În termen de 30 zile de la depunerea cererii de restituire, casa de asigurãri de sãnãtate va efectua plata sumelor aprobate sau va transmite solicitantului comunicarea de respingere a plãţii.

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate ionlaurasorina ionlaurasorina Din luna august sunt in concediu de risc maternal.La calcularea concediului de sarcina si lauzie se vor lua in calcul si lunile acestea de risc ssu cele ... (vezi toată discuția)
Baza calcul cm sarcina si lauzie la a doua sarcina Nko_kiss Nko_kiss Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza CM risc materna si sarcina si lauzie la al doilea copil? Mentionez faptul ca dupa cei doi ani de stat ... (vezi toată discuția)
Acordarea concediului prenatal/postnatal nicoletaantoci nicoletaantoci buna seara,sunt angajata la stat de 4 ani.momentan sunt insarcinata in 18 sapt.intrebarea mea este daca ma puteti ajuta -ar trebui sa nasc la inceputul lui ... (vezi toată discuția)