avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Buna ziua,
1. Va rog ajutati-ma cu informatia urmatoare: in ce lege (nr./an) gasesc explicit conditiile in care se face o executare silita a unui apartament ce face obiectul unui credit ipotecar care are atasat si un contract de garantie imobiliara care se constituie in titlu executoriu. Ma intereseaza si unde gasesc stipulat termenul de 90 de zile de neplata, dupa care banca are dreptul sa treaca la executare silita?
2. Daca in contractul de garantie imobiliara se specifica ca, banca, in calitate de creditor ipotecar, va solicita executarea contractului mai sus mentionat, care constituie titlul executoriu conform dispozitiilor art. 56 din legea bancara 58/1998 si aceasta lege era abrogata la data semnarii contractului, se mai poate face executarea ? Se poate contesta in instanta ? Ce sanse am sa anulez executarea ?

Va multumesc.
Legea incidenta pentru executarea silita este Codul de procedura civila.
Contestatia la executare nu poate avea ca motivatie de drept abrogarea unei legi. Din moment ce ati ridicat banii este evident ca respectiva conventie si-a produs efectele.
Puteti sa atacati prin intermediul unei contestatii la executare si eventual sa invocati si clauzele abuzive din contract in sensul in care se constata ca nu datorati toata suma.
Am deja proces pe rol pentru clauze abuzive si recuperare comision de risc. In maxim 4-5 luni se va termina si sansele de castig sunt de 99,9 % avand in vedere ca toti cei cu spete similare cu banca, au castigat. Problema e ca, de 1 luna am ramas fara loc de munca si daca nu fac rost de bani, ma pot executa silit. Le-am cerut restructurare dar m-au santajat cu inchiderea procesului.

Nu inteleg de ce un act intemeiat pe o lege abrogata de mai bine de 1 an, poate fi valabil si nu poate fi contestat ca neavand la baza o lege in vigoare ? Daca va fi sa se aplice, se va aplica noul Cod de Procedura Civila ?

Chiar nu exista o cale prin care sa intarzii punerea in aplicare a executarii silite ? Asta-i tot ce urmaresc. Pentru ca intre timp pot gasi de munca sau gasi bani sa achit restantele.

Dati-mi un sfat cum sa fac...
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
gi-jane2, moderator
Nu exista ca si conditie obligatorie 90 de zile, oricand de la data scadentei poate fi ceruta executarea.
Contractele se supun legii sub care s-au constituit, cand ati incheiat contractul, era in vigoare.. nu conteaza ca s-a abrogat, contractul dvs e valabil. Si daca nu era si tot trebuia sa dati banii inapoi.
"Pentru actul juridic , legiuitorul a stabilit ca regulă aplicarea legii în vigoare la data încheierii
actului juridic nu numai în privinÑa condiÑiilor de validitate si, pe cale de consecinÑă, a nulităÑii
, ci si pentru alte aspecte ce privesc încheierea actului juridic , pentru alte cauze de ficacitate
, pentru regulile de interpretare a actului , pentru efectele actului juridic (inclusiv cele produse după intrarea în vigoare a unei noi legi), pentru executarea obligaÑiilor asumate de părÑi
, pentru încetarea actului juridic.. "
[ link extern ]
Veti contesta executarea, cerand si suspendarea executarii.
Ar trebui sa cautati solutii sa nu ajungeti la executare.
Cand am semnat contractul (10.04.2008) legea mai sus mentionata era abrogata. Deci contractul meu de garantie imobiliara a fost conceput sub o lege care nu mai exista de ceva timp. Eu asta v-am semnalat. Dar e ok. Ceva, ceva am inteles. Multumesc!
Legea 58/1998 a fost abrogata prin O.U.G. 99/2006. Eu am semnat pe 10.04.2008 Eu nu contest faptul ca contractul isi produce efectele ci conditiile. Maniera de redactare nu are baza legala, legea fiind abrogata.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2014
gi-jane2, moderator

Daca tot contestati, ridicati si aceasta problema.
articolul respectiv zice printre altele :
Contractele de credit bancar, precum şi garanţiile reale şi personale, constituite în scopul garantării creditului bancar, constituie titluri executorii.
daca legea respectiva e abrogata, era alta in vigoare, care zice acelasi lucru.
în materia contractelor de credit. Contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit constituie t.e. (art. 120 din O.U.G. nr. 99/2006).
Au caracter de titluri executorii potrivit legii: hotărârile instanţelor judecătoreşti, actele autentificate de notarul public,
[ link extern ]
"Astfel, contractul de garanţie imobiliară este titlu executoriu în raport de dispoziţiile legi notarilor şi nici nu mai trebuie investit de către instanţe (decizia nr. 84/1999 a Curţii Constituţionale).

El reflectă, de altfel, principiul obligativităţii convenţiilor dintre părţile contractante (art. 969, art. 970 C.civ.). Faţă de cele mai sus expuse, recursul a fost admis."


Detalii: [ link extern ]

Inteleg ca nu contestati ca acel contract de ipoteca nu ar constitui titlu executoriu, ci ca acel contract de credit incheiat cu banca e intemeiat pe o lege abrogata..


Alte discuții în legătură

Debitor sau nu ? Irina S. Irina S. Titlu executoriu: contract de garantie imobiliara cu ipoteca . Garantul ipotecar o persoana fizica, garanteaza cu bunul imobil pentru o persoana juridica ... (vezi toată discuția)
Contract cesiune creanta (contract de credit) stefanmihail stefanmihail Contractul de cesiune creanta dintr-un contract de credit credit este titlu executoriu , ca si contractul de credit? Adica , banca a cesionat creanta. ... (vezi toată discuția)
Procedura de investire cu formula executorie a unui contract de imprumut autentificat la notar ioana_comsa213 ioana_comsa213 Buna seara, Va rog, spuneti-mi cum se procedeaza pentru investirea cu formula executorie a unui contract de imprumut. Ce costuri sunt pentru ducerea la ... (vezi toată discuția)