avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Debitor sau nu ?
Discuție deschisă în Executare silită

Debitor sau nu ?

Titlu executoriu: contract de garantie imobiliara cu ipoteca .
Garantul ipotecar o persoana fizica, garanteaza cu bunul imobil pentru o persoana juridica numita debitor in acest contract, ca acesta din urma va plati o anumita suma catre alta persoana juridica numita creditor.
Tot in acest contract se stipuleaza ca garantul ipotecar , in ncazul in care debitorul persoana juridica nu va achita suma garantata cu ipoteca, este de acord ca imobilul adus garantie sa fie executat silit fara nicio pretentie din partea sa.

Incepe executarea silita intrucat debitorul persoana juridica nu a platit datoria catre creditor.
Executorul jud. cere incuviintarea executarii silite DIRECT impotriva garantului ipotecar si il someaza DOAR pe acesta sa plateasca suma datorata de debitorul persoana juridica, fara ca acesta sa fie somat in vreun fel.

Considerati ca executorul judecatoresc a procedat corect?
Conform titlului executoriu aratat mai sus, nu trebuia somat mai intai debitorul din contractul de ipoteca si abia apoi garantul ipotecar?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 23:18, 29 Noiembrie 2011
titlul executoriu este contractul de ipoteca, in acest caz. executarea direct impotriva garantului ipotecar este legala si temeinica.
Contractul de ipoteca care respecta conditiile de forma prevazute de art. 1748 si urmatoarele cod civil , fiind încheiat în forma autentica , constituie astfel titlu executoriu în conditiile art. 372 C.p.c.
Ok, dar totusi, debitorul principal, persoana care avea de dat banii creditorului, nu trebuie instiintata cumva ca are o datorie si trebuie sa o plateasca si abia apoi il executam pe garantul ipotecar?
nu, probabil ca girantul a renuntat la beneficiul de discutiune si la cel de diviziune si deci poate fi executat silit in mod direct. iar el se poate regresa impotriva debitorului principal ptr recuperarea sumelor platite creditorului.
Nu, in contracul de garantie imobiliara cu ipoteca nu exista o asemenea clauza.
Singura precizare in ceia cel priveste pe garantul ipotecar suna cam asa : " Subsemnatul X, in calitate de garant ipoteca, in cazul in care SC "Y" , nu va achita suma sus mentionata mai sus, sunt de acord ca imobilul adus spre garantie sa fie executat silit fara nicio pretentie."
....trec prin aceeasi cauza!!!!!
aproape identic,cu mentiunea ca firma se afla in faliment,si va spun un lucru.....
EXECUTAREA SE FACE DUPA ANUMITE PROCEDURI,nu dupa cum taie capul pe oricine....
TREBUIA instiintat debitorul,apoi garantul ipotecar...fara o astfel de procedura...daca faceti o contestatie la executare aveti sanse de izbanda sa se respinga executarea silita.....va spun asta pentru ca am castigat deja 2 contestatii pe tema asta....

Alte discuții în legătură

Executare silita pornita impotriva altei persoane decat debitorul real Irina S. Irina S. Titlu executoriu: contract de garantie cu ipoteca. Debitor SC X SRL. Inainte de inceperea executarii silite creditorul este de acord printr-o Declaratie ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobiliara asupra unei societati radiate chriss81 chriss81 supun atentiei urmatoarea speta: - un creditor a solicitat executarea silita imobiliara impotriva unei societati comerciale; - titlul executoriu il ... (vezi toată discuția)
Continuarea executarii silite dupa vanzarea imobilului ipotecat gabi007 gabi007 Buna.In urma unui contract de credit ipotecar incheiat in anul 2007 cu S.C. IFN din cauza crizei economice am ajuns sa fiu executat silit apartamentul fiind ... (vezi toată discuția)