.... am nascut un copil la data de 29.04.2014.la data de 30.04.2014 aveam 66 zile concediu medical cod 08.
1. de cate zile de concediu pt lauzie beneficiez dupa data de 30.04.2014?de 31 zile pentru luna mai si inca 11 pana la 42 zile sau 31 zile pt luna mai si diferenta pana la 126?
Mai aveti dreptul la 60 de zile de concediu postnatal . Concediul de maternitate insumeaza 126 de zile calendaristice, din care dvs ati efectuat 66 de zile.
2 la dosarul pt acordarea indemnizatiei se depune si adeverinta de la finante care atesta plata impozitului?
Dosarul trebuie să conţină:
- cerere tip
- copie de pe cărţile de identitate ale părinţilor
- certificatul de naştere al copilului
- certificatul de căsătorie (daca e cazul)
- livretul de familie
- adeverinţa din care să rezulte că persoana a realizat venituri pe ultimul an anterior naşterii, ori alte acte care dovedesc că persoana s-a aflat în vreuna din situaţiile care îi conferă dreptul la indemnizaţie (ex. somaj, CCC etc)
- dosar cu şină
- cerere de concediu aprobată de angajator
- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate
- extras de cont bancar (pentru cei care doresc plata indemnizaţiei direct în cont).
3. in cat timp se depune cererea pt acordarea concediului crestere copil la angajator?in cat timp se depune cererea si dosarul pt acordarea indemnizatiei?
Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
art.15 din OUG 111/2010:
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)–c).
(2) Abrogat.
(3) Pentru fracţiunile de lună, cuantumul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se stabileşte proporţional, în funcţie de numărul zilelor calendaristice din luna respectivă pentru care acestea se cuvin şi se acordă.
(4) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), cererea şi documentele doveditoare se pot depune cu 30 de zile înainte de încetarea concediului de maternitate.
4. sotul meu este obligat sa isi ia1 luna concediu crestere copil?
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care cealaltă persoană nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.
Tatal copilului nu este obligat sa intre cel putin o luna in concediu crestere copil, insa
daca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemniztaia pentru CCC si nu solicita intrarea in CCC , atunci
durata CCC pentru mama se reduce cu o luna de zile.
Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemniztaia pentru CCC , atunci
durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna de zile.