avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj si mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj si mostenire

Buna seara.
Situatia mea sta in felul urmator:

Mama, cand a divortat de tatal meu, la procesul de partaj (1986) a semnat un act prin care ii cedeaza partea de apartament tatalui meu iar el s-a angajat sa puna pe numele meu suma de x lei pana in 1986. De atunci el nu a pus niciun ban pe numele meu, s-a recasatorit cu actuala sotie. Tatal meu a murit acum 3 ani si a lasat testament, dar nu stiu daca a facut si alte acte pe apartament, inainte. Acum, cand i-am cerut vaduvei tatalui meu testamentul pentru a imparti apartamentul, ea nu a vrut sa il arate si a spus ca mie imi revine 25% din apartament (jumatate din jumatatea tatalui meu) iar ei 50% partea ei plus 25% jumatate din jumatatea tatalui meu.
In conditiile descrise mai sus, in ce masura mie imi revine in afara de partea de 25%, si partea prin care el se angaja sa imi puna suma de x lei (care la vremea partajului reprezenta 50% din apartament)?
Se poate actiona legal sa imi cer drepturile?

Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 17:36, 16 Mai 2014
dacă tatăl dumneavoastră nu a făcut nici un alt act care să afecteze cota sa (100%) de proprietate asupra apartamentului, atunci cea de a doua soție e ca în zicala aia românească: vrabia mălai visează.
lăsați-o în pace, mergeți la succesiune și o să aibă o surpriză frumoasă. cea care o să primească 25 % masa succesorală o să fie ea. dumneavoastră vă revine restul de 75 %
Ziceti ca a lasat testament.. daca a testat in favoarea ei, luati doar rezerva, care e de jumatate din cota legala.
Pacat ca nu l-ati executat silit pt suma ca s-a prescris dreptul mamei de actiune si el a ramas cu casa.
jumatate din jumatatea tatalui meu

Pana la urma , ce partaj au facut, pe cale judecatoreasca sau au semnat asa un act de mana ?
Daca au facut partaj in instanta, tatal are ( avea) tot apartamentul.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2014
gi-jane2, moderator
Ar trebui sa mergeti cu actele la avocat pentru a va lamuri.nSe prea poate sa nu se mai poata obtine banii.nMie asa imi pare sa rezulte...analizand scurt si la obiect.nTrebuie insa analizat sub mai multe aspecte actul ca sa se stabileasca solutia juridica concreta.
Poate s-ar gasi vreo chichita...ca dreptul poate fi imprevizibil...
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Dvs trebuie sa va prezentati la un notar pentru a dezbate succesiunea dupa tatal dvs.
daca exista sau nu un testament in favoarea sotiei tatalui dvs., veti afla cu siguranta la notariat .
dreptul la sulta rezultata in urma partajului dintre parintii dvs s-a prescris demult, nu mai aveti ce face in acest sens.
daca nu exista un testament, dvs veti detine cota cea mai mare din imobil, iar nu sotia supravietuitoare, intrucat casa in speta reprezenta un bun propriu al defunctului iar nu un bun comun detinut in coproprietate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. va rog sa îmi răspundeți la următoarea întrebare. ... mirelasala mirelasala Bună ziua. Va rog sa îmi răspundeți la următoarea întrebare. Părinții mei au un apartament. Tatăl meu a decedat și nu s-a făcut succesiune. Sunt ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire cristina1980 cristina1980 buna ziua. mama mea in urma divortului a dobandit un apartament suntem 2 frati si ea doreste sa stie care ii sunt drepturile ei in acest apartament si ce act ... (vezi toată discuția)