Bună ziua. Va rog sa îmi răspundeți la următoarea întrebare. Părinții mei au un apartament. Tatăl meu a decedat și nu s-a făcut succesiune. Sunt singurul copil. Eu sunt căsătorită și avem 2 copii. Dacă nu fac succesiune pe apartamentul părinților, dar fac testament sa ma moștenească soțul se poate? Și cât la suta revine soțului și cât copiilor. Va multumesc
raluk0207
Utilizator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Se poate. Dar nu vad cum va rezolva asta problemele.
1. Testamentul nu este act de proprietate. Asta presupune ca soțul dvs va trebui sa dezbata succesiunea, când nu veți mai fi în viața.
2. Dacă prin testamentul respectiv ii lăsați soțului toate bunurile dvs (inclusiv apartamentul de la parinti), soțul nu își va putea valorifica testamentul, decât după ce în prealabil dezbate succesiunea după socrii săi.
3. Legal, soțului ii revine 1/4, iar copiilor 3/4.
Copiii sunt moștenitori rezervatari.
Asta înseamnă că legea le acorda dreptul la o cota parte din averea dvs, împotriva voinței dvs, manifestata prin acest testament.
Rezerva succesorală a copiilor este jumătate din cota legala, adică 3/8.
Asta înseamnă că ei pot solicita reductiunea testamentului lăsat soțului, pana la întregirea rezervei succesorale, care le-a fost incalcata.
Cu alte cuvinte, soțul dvs poate sa nu moștenească tot.
4. De ce ați face asa ceva, în condițiile în care soțul se poate recăsători, nu știți peste cine da, va lăsați copiii cu mai nimic, iar apartamentul de la părinții dvs ajunge proprietatea cine știe cui.
Testament
cukrasz_kata
Buna seara, bunica mea mi a lasat casa prin testament. E nevoie de succesiune pt transcrierea imobilului pe numele meu? Sau cum se procedeaza? (vezi toată discuția)