avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen succesiune

As vrea sa stiu care e termenul incare se poate face succesiunea dupa moartea tatalui meu, in speta daca este un termen in care costurile sunt mai mici si pasii care trebuie facuti. As vrea un raspuns clar si cat se poate de repede. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Anamaria Plevit , Avocat 12:27, 14 Mai 2014
Interventie moderator
Postarile din acest forum se fac atat de utilizatori cat si de consultanti, benevol si numai dvs sunteti in masura sa decideti daca urmati aceste sfaturi sau nu. De asemenea nu exista un timp limita de raspuns sau o obligatie a cuiva, utilizator sau consultant al forumului, sa va raspunda.

Si acum revenind la problema dvs.
Puteti dezbate succesiunea oricand, insa pana in doi ani de la deces nu platiti impozit pe succesiune care este in valoare de 1% din masa succesorala, adica din valoarea bunurilor ce apartineau defunctului.
Termenul de un an este termenul de optiune succesorala in care puteti accepta expres mostenirea prin declaratie autentica la notar sau sa renuntati la mostenire.
Succesiunea se dezbate la notarul de pe raza judactoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Daca mostenitorii se inteleg se adreseaza notarului competent, in caz contrar se adreseaza instantei de judecata .
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2014
ContSters250994, utilizator
Dezbaterea succesiunii o puteti face oricand, ceea ce este important este sa acceptati succesiunea, tacit sau expres, in termenul de 6 luni respectiv 1 an in functie de cum decesul a survenit inainte sau dupa data de 1 oct 2011. Daca dezbaterea succesiunii are loc in interiorul termenului de doi ani de la deces nu mai platiti impozitul de 1% din masa succesorala.
Puteti dezbate succesiunea fie pe calea instantei de judecata (indiferent daca va intelegeti sau nu cu privire la modul de impartire) fie pe cale notariala (doar daca va intelegeti cum veti dori sa impartiti). Cu privire la costuri ar fi bine sa va interesati la un avocat sau notar, expuneti detaliat situatia dumneavoastra, comparati cheltuielile si sigur veti alege calea care va convine mai mult.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2014
Anamaria Plevit, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutie succesiune Hamann Hamann Buna ziua, spuneti-mi va rog ce solutie/solutii as avea in urmatorul caz: -ar fi vorba de o masa succesorala de un teren 10 ha si un imobil ... (vezi toată discuția)
Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)