avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SALARIATA INSARCINATA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SALARIATA INSARCINATA

In cazul unei salariate insarcinate ce acte trebuie sa aduca ea la firma la care lucreaza, ce declaratii tb sa faca in legatura cu starea sa si ce obligatii are angajatorul?
Va rog sa ma ajutati!!!!!!!
Sunt jurista dar de cateva luni si e prima data cand inyalnesc aceasta situatie!!!!!!!!
Cel mai recent răspuns: elena rusu , utilizator 13:22, 6 Mai 2009
Stimata colega mai mica,
1. Femeia trebuie sa aduca un act din care sa rezulte starea de graviditate (sa se ateste starea de graviditate) de la un medic specialist.Dreptul femeii se naste din momentul in care ANUNTA (prin actul medical).
2. Te rog sa te uiti pe O.G. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.
Inocentia
Dupa ce aveti adeverinta de la angajata, trebuie sa anuntati ITM si medicul de medicina muncii. Asa scrie in lege, i nrealitate n use prea intampla, pentru ca s-ar putea sa vina ITM-ul in control sa vada cat de bien ii acordati drepturile angajatei (si OUG 96/2003 are destule drepturi).

Deci daca lucrati intr-o firma in care sunt respectate drepturile in totalitate, faceti si aceste informari. In caz contrar anuntati doar medicul de medicina muncii.

Succes!

Dispensa pentru salariatele gravide

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 96/2003, aprobata si modificata, angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru.

Dispensa pentru consultatii prenatale face parte dintre masurile de protectie a maternitatii la locul de munca, iar acordarea acesteia este obligatorie pentru fiecare angajator care are angajate in stare de graviditate.

Prin dispensa pentru consultatii prenatale legiuitorul roman intelege un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.

In practica, pentru a beneficia de aceasta dispensa, salariata gravida va face catre angajator o solicitare scrisa privind acordarea acesteia.

Ce se intelege prin salariata gravida?

Salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

Cate ore libere trebuie sa acorde angajatorul salariatelor gravide?

Aveti obligatia de a acorda maximum 16 ore pe luna fiecarei salariate gravide, fara diminuarea drepturilor salariale.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2.895/29.11.2006, reitereaza aceasta obligatie in sarcina angajatorilor in dispozitiile art. 17 alin. (3), (4) si (5).

Conform CCMUN pe anii 2007-2010, salariata gravida este obligata sa prezinte adeverinta medicala privind efectuarea controalelor pentru care s-a invoit, iar procedura de aplicare a prevederilor privind acordarea dispensei pentru consultatii prenatale se stabileste prin contractele colective de munca la nivel de unitate.

Atentie!
Incalcarea obligatiei de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale se sanctioneaza contraventional cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei.

Protectia salariatelor la locurile de munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat
Salariatele gravide, cele care au nascut recent si cele care alapteaza nu pot desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat.
Potrivit dispozitiilor art. 2 lit. c)-e) din Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, termenii si expresiile de mai jos sunt definite dupa cum urmeaza:
c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
d) salariata care a nascut recent este femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut;
e) salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens.
In cazul in care o salariata care desfasoara in mod curent munca cu caracter insalubru sau greu de suportat se incadreaza in prevederile art. 2 lit. c)-e), dvs., in calitate de angajator, aveti obligatia ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transferati la un alt loc de munca, cu mentinerea salariului de baza brut lunar.
Muncile in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat sunt urmatoarele:
• colectarea, transportul si depozitarea dejectiilor menajere, umane, animaliere;
• igienizarea grupurilor sanitare;
• sapatul santurilor;
• incarcatul sau descarcatul cu lopata al diverselor produse;
• ridicarea unor greutati mai mari de 10 kg;
• munca in conditii de expunere la temperaturi extreme. Prin temperaturi extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care depasesc +37° C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel sau temperaturile care scad sub -20° C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Solicitarea salariatei se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea acesteia este afectata de munca in aceste conditii.
In cazul in care, din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal.


De aceste aspecte ar trebui sa se ocupe responsabilul SSM. Materialele postate fac parte din activitatea specifica SSM. De ce un jurist ? :-/
Multumesc tare mult pentru raspunsuri.La noi e o situatie mai diferita de asta ma interesam.
Cu multa placere ! Sunt responsabil SSM, si ma bucur din suflet daca pot ajuta cu ceva ! Cineva a postat un lucru tare frumos pe forum, : am venit sa cerem ajutor, l-am gasit, si atunci am simtit nevoia sa dam si noi ceva in schimb ! FRUMOS!
=D> :bow:

Alte discuții în legătură

Sunt insarcinata si lucrez ce trebuie sa fac??? lery lery trebuie sa duc ceva acte la locul de munca ???pentru ca lucrez intr-o firma privata si nimeni nu-mi spune nimic (vezi toată discuția)
Cand trebuie anuntat angajatorul ca sunt gravida? noa.brigi noa.brigi Cand trebe anuntat angajatorul ca sunt gravida si cum? Si in continuare ce demersuri sunt pana la intrarea in concediul prenatal? (vezi toată discuția)
Protectia gravidelor la locul de munca rrramor rrramor Buna ziua, Ce trebuie sa scriu in ROI legat de protectia salariatelor gravide la locul de munca? Multumesc. (vezi toată discuția)